Menu Sluiten

Jazzköket Östersund kookt met jazz

Een Nederlandse student journalistiek houdt van jazzmuziek. Ze reisde met medestudenten naar Zweden voor een project in Östersund en deed verslag van haar bezoek aan hét jazzrestaurant van de stad.

Tekst & foto’s: Nieke Eigenhuis

Het is een rustige, zomerse namiddag in midden Zweden. Restaurants en café’s in de stad Östersund openen hun deuren. Zo ook Jazzköket. Dit restaurant in het centrum van de stad verwelkomt haar gasten al van een verre met jazz. Er hangt een fijne sfeer. Naast een paar toeristen komen er vooral veel Zweden naar het restaurant. Hedda Perström runt het restaurant met haar partner Kristoffer en samen werken ze elke dag met veel plezier: “We zijn inmiddels welbekend in de regio. We zijn anders, we doen niet aan hokjesdenken.”

Muziek komt terug in het eten

Het restaurant staat bekend om de weloverwogen combinatie tussen muziek en gerechten. De jazz komt terug in bijna alles dat er te zien en proeven valt. “We hebben dit pand geërfd. Kristoffers vader was jazzplatenverzamelaar en we hebben nu zo’n drieduizend jazzplaten en -boeken verspreid over het hele restaurant”, vertelt Hedda trots. “We willen een eerbetoon aan jazz doen, daarom laten we de muziek terugkomen in het eten.”

Liveband

Elke maand speelt er een Zweedse jazzband op het podium achter in het restaurant. De open keuken en het warme, maar strakke Scandinavische interieur trekken mensen van over de hele wereld aan. Hedda gaat verder: “We bestaan al elf jaar. Inmiddels zijn we een vaste waarde geworden. We merken dat er veel toeristen komen die bewust kiezen voor hoe wij werken. De foodies en andere mensen met een verfijnde smaak voelen zich hier thuis.”

Jazzkeuken

Terwijl de jazzmuziek klinkt, komen er steeds meer mensen binnen. Vanavond speelt er geen band, maar vullen de sissende geluiden van de keuken en één van de duizenden LP’s de stilte. Hoewel de drukte toeneemt, heeft Hedda nog alle tijd om gepassioneerd te vertellen over Jazzköket. “De naam betekent letterlijk jazzkeuken. De producten die we gebruiken zijn eigenlijk geïmproviseerd. Net als jazz. Onze filosofie is dan ook dat we alles uit de regio willen gebruiken.” Jazzköket werkt met streekproducten van kleine regionale ondernemers. Alles op de kaart staat is biologisch en geteeld in het seizoen. “Zelfs de muzikanten zijn lokaal”, lacht Hedda.

Geordende chaos

De zomerkaart heeft het wintermenu vervangen en dat is terug te zien in de gerechten. In de winter serveert Jazzköket uitsluitend meergangendiners. In de warmere maanden kiest het restaurant voor à la carte. “Er staan vaak echt Zweedse gerechten op het menu. Haring, augurk en rabarber typeren een Zweedse zomer,” licht Hedda toe. “We stemmen smaken op elkaar af, maar ik moet bekennen: af en toe is het ook geordende chaos. Net als jazz.”

 

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »