Menu Sluiten

Jazzism 6 met Lakecia Benjamin op de cover

Nog niet eerder koos Jazzism voor een Artiest van het Jaar. In dit jaar met veel vrouwelijke jazzmusici kunnen we echter niet om Lakecia Benjamin heen. In de urgente muziek blijkt haar eerbied voor de jazztraditie.

Na haar Coltranes-project in 2019, kwam begin dit jaar Phoenix uit en lijken alle puzzelstukjes op hun plaats te vallen: de steun van mentoren, de gastmusici, het benoemen van maatschappelijke kwesties in de nummers. In de urgente muziek blijkt haar eerbied voor de jazztraditie.

Lakecia’s podiumpresentatie is weergaloos. In extravagante outfits brengt ze haar drive en energie over op het publiek dat ze meeneemt in haar spel. Ze kent haar klassiekers en verweeft die moeiteloos in haar eigen werk. In het interview met haar in Jazzism lees je ook over veerkracht en vastberadenheid. Wij zijn niet de enigen die haar kwaliteiten onderkennen. Zo vroeg de Library of Congress haar als Jazz Scholar les te geven en te inspireren. En dat was voordat ze drie Grammy-nominaties voor het Phoenix-album kreeg.

Lakecia Benjamin | Foto: Elizabeth Leitzell

2023 voor vrouwen in jazz

Gaat 2023 de boeken in als het jaar van vrouwen in jazz? Op eigen bodem krijgt Monica Akihary erkenning voor haar oeuvre door de toekenning van de Boy Edgarprijs. Pianist Kris Davis probeert de grenzen tussen uitgeschreven muziek en improvisatie steeds meer op te rekken en te verleggen. Dat doet Marike van Dijk eveneens; ze legt uit hoe saxofoon spelen en componeren elkaar beïnvloeden. Verder in deze Jazzism een mooi profiel van Mavis Staples. Zij mag vanwege de impact die ze gemaakt heeft op vele generaties niet ontbreken in deze editie waarin vrouwen de boventoon voeren.

Marike van Dijk | Foto: Vanessa van Dalsen

Meer interviews

Lees ook interviews met: Ivan Lins, Chris Botti, James Brandon Lewis, Alistair Payne, Jasper Somsen, Juliana Martina, Loek van den Berg, Marius van den Brink, Christoph Stiefel, Julien Tassin, Machiel Hermans en Thomas Pol.

James Brandon Lewis | Foto: Jimmy Katz

Deze Jazzism is de laatste van dit jaar, daarom de eindejaarslijsten met de albums uit 2023. Verder vind je geschiedenis, columns, Jazz Not Jazz en heel veel recensies.

Jazzism 6 ligt nu in de winkel.  Mocht je in het nieuwe jaar niets willen missen op jazzgebied, neem dan een abonnement via deze link. 

 

 

Deel bericht

Laatste nieuws