Menu Sluiten

Jack Bruce overleden

Bassist en multi-instrumentalist Jack Bruce is gisteren op 71-jarige leeftijd in zijn huis in het Engelse Suffolk overleden. Bruce verwierf wereldfaam met de band Cream, met Ginger Baker en Eric Clapton, waarvoor hij onder veel meer de klassiekers Wheels Of Fire en Sunshine Of Your Love schreef.

Zoals veel van zijn Britse collega’s werd Bruce bekend in de vroege jaren ’60 van de vorige eeuw, toen hij lid werd van Alexis Corners Blues Incorporated en later de band van John Mayall. Ook speelde hij met Manfred Mann.

In 1986 ontstond en ontplofde de band Cream, waarmee hij aan de zijde van Clapton en Baker wereldfaam verwierf. Met hen schreef hij grote hits als Wheels On Fire, White Room en Strange Brew. Fameus was de band vanwege de uitgesponnen jams die Cream vervaardigde van bluesklassiekers als Spoonfull en Crossroads.

Na Cream verdween Bruce voor het grote publiek onder de radar, maar kenners wisten dat hij zijn horizon verbreedde door te werken met Tony Williams, Frank Zappa, Vernon Reid, Dr. John, Billy Cobham en Larry Coryell. Hij verlegde daarmee zijn focus richting de jazz, folkrock, prog en avant garde.

In maart van dit jaar verscheen zijn laatste album Silver Rails, met onder meer Phil Manzanera en Robin Trower. Cream kwam in 2005 kort bij elkaar voor een serie reunie-concerten in de Londense Royal Albert Hall.

Deel bericht

Laatste nieuws