Menu Sluiten

in memoriam Ronnie Cuber

Baritonsaxofonist Ronnie Cuber is op 7 oktober overleden in zijn studio in New York. Cuber had al geruime tijd last van infecties als gevolg van een val.

Tijdens zijn 60 jaar lange loopbaan heeft Cuber het spel op de baritonsaxofoon naar ongekend niveau getild. De in Brooklyn geboren saxofonist was ook vaardig op andere saxen, klarinet en fluit. Hij was een bebopper met een sound die door beton ging en buitengewoon vloeiend in alle registers.

Via de bands van Maynard Ferguson en Woody Herman ontwikkelde Cuber zich tot een solist die naam maakte met Barry Harris en Lee Konitz. Zijn brommende en blaffende werk met de soul jazzgroep van George Benson en organist Lonnie Smith is vermaard. Met Eddie Palmieri begaf hij zich op het terrein van de latin music. Als verdienstelijke songwriter heeft Cuber Latijns-getinte nummers als Arroz Con Pollo op zijn naam staan.

Samenwerkingen

Vanaf de jaren 80 was Cuber een graag geziene gast in Europa en niet te vergeten in Nederland, waar hij de sterke plaat Baritone Explosion maakte met pianist Rein de Graaff. Tegelijkertijd verleende Cuber zijn diensten aan ontelbare populaire grootheden als Paul Simon, Aretha Franklin, Frank Sinatra en Dr. John. Vaak deed hij dat samen met topcollega’s uit de New Yorkse studio’s zoals drummer Steve Gadd.

The Gadd Gang

Met Gadd zat Cuber bovendien in de gevierde jazzfunkband The Gadd Gang. Onlangs kwam Center Stage uit, een reünie met Gadd en bassist Eddie Gomez in samenwerking met de WDR Big Band. Groovy zwanenzang van een grootheid op de baritonsaxofoon. Ronnie Cuber is 80 jaar geworden.

Tekst: François van de Linde

Foto: Hreinn Gudlaugsson/Wikimedia Commons

Deel bericht

Laatste nieuws