Menu Sluiten

In memoriam Ramsey Lewis

Jazzpianist Ramsey Lewis is afgelopen maandag, 12 september, overleden in zijn huis in Chicago. Hij werd 87 jaar. De drievoudig Grammy-winnaar en NEA Jazz Master maakte met succes de overstap van de jazzhitlijsten naar de pophitlijsten. Zijn grootste hit was The In Crowd.

Foto: Todd Winter

Ramsey E. Lewis Jr. werd geboren in Chicago op 27 mei 1935. Hij groeide op in het Cabrini Green woonproject. Op vierjarige leeftijd begon hij met pianolessen en speelde piano in de kerk, waar zijn vader koordirecteur was. Als jazzfan die thuis veel Duke Ellington en Art Tatum speelde en zijn zoon meenam naar jazzconcerten, moedigde Ramsey Lewis Sr. Ramsey aan die muziek te omarmen.

Toen Ramsey de Wells High School zat, vroeg saxofonist en pianist Wallace Burton hem om toe te treden tot zijn band, de Clefs. Een septet van studenten die jazz en r&b mengden. Lewis moest zich vertrouwd maken met de bebop en andere jazzstijlen, maar leerde snel. Na het uitbreken van de Koreaanse oorlog moesten verschillende leden van de Clefs in militaire dienst, waaronder Burton. De drie leden die niet werden opgeroepen – Lewis, bassist Eldee Young en drummer Redd Holt – vormden wat bekend zou worden als het klassieke Ramsey Lewis Trio.

In 1956 brachten ze hun eerste album uit, Ramsey Lewis And His Gentlemen Of Jazz, op het Chess label. Drie jaar later werd Lewis uitgenodigd om met het trio op te treden in Birdland in New York. Hun optreden van drie weken leidde tot optredens op het Newport Jazz Festival en de Village Vanguard en opnamen met Max Roach, Clark Terry en Sonny Stitt.

The In Crowd

Lewis brak in 1965 op grote schaal door met de vroege cross-over hit The In Crowd. De elegant funky, Grammy-winnende song (geschreven door Dobie Gray) werd gevolgd door nog twee chart-toppers, Hang On Sloopy en Wade In The Water.

The In Crowd albumhoes

Sun Goddess

Nadat Young en Holt vertrokken om hun eigen groep te vormen, zette Lewis het trio voort met bassist Cleveland Eaton en de toekomstige Earth, Wind & Fire eminentie Maurice White op drums. Vervolgens experimenteerde hij met elektronische keyboards in meer uitgebreide bezettingen. Een hoogtepunt was zijn album Sun Goddess uit 1974, geproduceerd door White en met leden van Earth, Wind & Fire (met wiens falset-specialist Philip Bailey hij jaren later op tournee zou gaan). De opname maakte Lewis tot een icoon van de fusionmuziek met een grote aantrekkingskracht.

Sun Goddess albumhoes

Reunion

In de loop der jaren heeft Lewis in een opmerkelijke verscheidenheid aan muzikale settings opgetreden en opgenomen. In de jaren 70 omarmde hij r&b en latin zonder de mainstream jazz te verlaten. In 1983 stelde hij op het album Reunion zijn beroemdste trio opnieuw samen.

Onderscheidingen

In 1995 introduceerde hij de crossover supergroep Urban Knights, met Grover Washington Jr., Earl Klugh en Dave Koz. Urban Knights I was het eerste van acht albums van de groep. In 2005 keerde Lewis terug naar zijn gospelroots en nam With One Voice op, wat hem de Stellar Gospel Music Award voor Best Gospel Instrumental Album opleverde.

Onder zijn vele onderscheidingen waren vijf eredoctoraten en een NAACP Image Award voor Outstanding Jazz Artist. Lewis ontving in 2007 een National Endowment for the Arts Jazz Master Award, die hem in het gezelschap plaatste van pianolegendes als Ahmad Jamal, Chick Corea, McCoy Tyner, Dr. Billy Taylor en Cecil Taylor.

In zijn late tachtiger jaren heeft Lewis nog steeds een band met jongere generaties. Zijn maandelijkse livestreamserie Saturday Salon, tijdens de pandemie geproduceerd door zijn vrouw Jan, kreeg veel bijval.

 

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »