Menu Sluiten

In Memoriam: Henk de Ligt

Op 1 juli 2020 overleed Henk de Ligt aan de gevolgen van kanker. Henk was een gedreven bassist en componist.

Anderhalf jaar geleden ontdekte Henk de Ligt dat hij ernstig ziek was. Al die tijd bleef hij als docent en muzikant actief. Begin juni belde Henk Artez op met de mededeling dat hij per direct moest stoppen met lesgegeven. Voor iemand met zoveel passie voor muziek en het lesgeven en liefde voor zijn studenten was dat een loodzwaar besluit. De afgelopen weken ging het snel bergafwaarts.

Door Emil Roes; Video Gertjan Withagen

Ruud Meijer van Het Algemeen Dagblad schreef over hem: “Componisten die zo’n spanningsboog op papier weten te zetten, zijn zeldzaam.” Maar Henk liet het zeker niet bij papier. Hij speelde op verschillende podia met gelouterde namen: Joe Pass, Klaus Flenter, Jeff Hamilton, Rob van Kreeveld, Rob van den Broeck, Masha and Dries Bijlsma, Tony Lakatos, Bart van Lier, Adrian Mears, Jarmo Hoogendijk, The Baatsen Trio, Joke Bruijs, Denise Jannah and Benny Bailey.

Los Angeles

Henk de Ligt studeerde aan de Rotterdam Muziek Academie. In 1988 werd hij uitgenodigd om naar Los Angeles te gaan om deel te nemen aan een wedstrijd georganiseerd door de International Society of Bassists.  Hij bereikte er de halve finale.

Artez

Vanaf 1993 was Henk de Ligt verbonden aan het Artez Conservatorium in Zwolle, waar hij naast hoofdvakdocent basgitaar en contrabas ook ensemble- en compositielessen gaf. Zijn muzikale kennis was breed. Dat kwam onder meer tot uiting in de meer dan honderd workshops die hij schreef voor rubriek Basnoten van www.gitarist.nl

HENK

Henk was eveneens docent bij Codarts Jazz Academy en de nieuwe muziekschool Alphen. Hij had ook zijn eigen jazzensembles: Special Delivery en in de laatste jaren: HENK

In Jazzism #2 van dit jaar schreven we een recensie over zijn recent verschenen album The Road Unknown.

“HENK is onrustig, HENK is relaxed, HENK is eufonisch, HENK is disharmonisch. The Road Unknown loop je in 67 minuten af. Na afloop weet je niet waar je terecht gekomen bent.

Slenterend door zompige uiterwaarden, rennend door grootsteedse asfaltlanen, sjokkend over een olifantenpaadje in het park. Alle wegen leiden naar Henk.

De muziek loopt van eenvoudig naar complex en terug. Paden kruisen elkaar en klanken vormen een netwerk van onbekende verbindingen. Het stratenpatroon van muzikale ideeën wordt uitgedaagd met off-the-road improvisaties.

Na vijf keer beluisteren begint de weg je een beetje bekend voor te komen, herken je de doorkijkjes.

Een afwisselende wandeling die je vaker wil maken.”

Het is een bijzonder en karaktervol album waarin de composities het hart en de ziel van deze componist doen spreken. En waarvan de titel nu een diepere betekenis krijgt. Luister naar de prachtige klanken en denk dankbaar aan Henk.

(foto: Joop Luimes/henkdeligt.nl)

Deel bericht

Laatste nieuws