Menu Sluiten

“Ik zwoor de drugs en drank definitief af”

Tomasz Stanko is een Europese jazzlegende. Als revolutionair en invloedrijk trompettist schudde hij het Europese jazzlandschap flink op. Inmiddels is de trompettist 74 jaar, maar zijn zeggingskracht is niet veranderd. Toch kende de Poolse trompettist ook een moeilijke periode.

Met terugwerkende kracht weet Stanko dat hij geweldige muziek heeft gemaakt in de jaren zestig, zeventig en tachtig, maar ook dat hij zichzelf in die jaren uitholde. “Dat werd wel duidelijk toen in de jaren negentig mijn gebit door de drank en drugs zo slecht was geworden dat de tandarts besloot alles eruit te halen en ik met een kunstgebit weer helemaal opnieuw moest leren spelen. Het opnieuw oefenen om de klanken weer precies zo te krijgen als ik wilde, was een waar drama. Dat was mijn definitieve wake-upcall.”

Zichzelf hervonden
Zichzelf hervonden, veranderde Stanko zijn leven rigoureus. “Het was daarna een kwestie van mijn leven weer op de rit te krijgen”, vertelt hij verder. “Het diepste dieptepunt werd gelukkig ook het keerpunt. Ik zwoor de drugs en de drank definitief af en pakte een gezonde levensstijl op. Nog steeds ben ik gelukkig dat ik dat toen zo heb kunnen doen. Mijn lichaam heeft zich goed hersteld, zeggen de dokters. Al speelt de laatste tijd mijn rug flink op en ga ik daarvoor over enkele weken in Warschau of New York onder het mes. Nu is het zwaar om op het podium te staan.”

Lees het complete verhaal in de nieuwe Jazzism. Op zaterdag 8 juli is Tomasz Stanko met het Enrico Rava Quartet live te zien op North Sea Jazz

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »