Menu Sluiten

Hip Holland Hip : Moderne Jazz In Nederland 1950 – 1970

Duik in de Nederlandse jazzscene van de jaren 1950 en 1960 met een selectie van klassieke en zeldzame hardbop en cool jazz tracks van artiesten als Herman Schoonderwalt, de Diamond Five, Wessel Ilcken en Tony Vos. Zo hip klonk Nederland nog nooit!

‘Jazz is rotzooi en een karikatuur van het moderne orkest; het is rotzooi gearrangeerd door halfvolwassen muzikanten ten behoeve van algemeen vermaak.’  Ondanks de pogingen van het Nederlandse culturele establishment om jazz uit te sluiten – zoals geïllustreerd door dit citaat uit het oktobernummer 1926 van muziektijdschrift De Muziek – was Nederland een van de vroegste adoptanten van de nieuwe muziekstijl toen deze overkwam naar het Oude Continent aan het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Roaring Twenties

In de roaring twenties ontstonden de eerste Nederlandse jazzbands, zoals The Original Jazz Syncopators, James Meijer’s Jazzband en The Ramblers. Paul Whiteman was de eerste grote Amerikaanse jazzartiest die Nederland bezocht. Zijn concerten in de serieuze muziektempels het Kurhaus in Scheveningen en het Concertgebouw in Amsterdam brachten jazz bij het grote publiek, maar luidden ook de noodklok onder de vroege Nederlandse jazzpuristen. Hoewel Whiteman de bijnaam ‘The King of Jazz’ had, beschouwden zij zijn mengeling van jazz met symfonische muziek als louter commercieel en te ‘zoet’ vergeleken met de ‘hete’ Afrikaans-Amerikaanse jazz die hun voorkeur genoot. De oprichting van het tijdschrift De Jazzwereld in 1931 (door de toen vijftienjarige (!) toekomstige bandleider Red Debroy) en de Nederlandse Hot Club in 1933 waren pogingen om ‘authentieke’ jazz te propageren onder het Nederlandse publiek, en ze droegen bij aan het ontstaan van een echte jazzscene die in volle bloei stond toen het Swingtijdperk halverwege de jaren dertig begon.

Hip Holland Hip wordt op 16 juni uitgebracht via Sdban Records op 2LP in gatefold sleeve met liner notes (gelimiteerde versie en standaard versie), CD inclusief boekje met liner notes en digitaal.

 

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »