Menu Sluiten

Harlingen transformeert in jazzwalhalla tijdens Wadden Sea Jazz

Van 7 tot en met 9 juni transformeert Harlingen in een jazzwalhalla tijdens Wadden Sea Jazz festival. Het herboren festival mixt traditionele jazz met hedendaagse klanken, aangevuld door een vleug soul en funk. Tal van nationale jazzgrootheden geven acte de présence. Ook jong, regionaal talent komt aan bod in en rond het Entrepotgebouw in de zeehaven.

De programmering bestaat onder andere uit: Tineke Postma & The Eric Ineke’s JazzExpress, Dick de Graaf Kwartet, Michiel Borstlap, Tico y Aguabajo feat. Gianna Tam, WAAN, Koosje en Sjoerd van Eijck. Het nieuwe zondagprogramma staat in teken van jong, regionaal talent. Op zaterdag 8 juni presenteert het Sam Newbould Quintet (foto) hun debuutalbum Homing  tijdens het festival in samenwerking met partner Zennez Records.

Headliners vrijdag

Erik Ineke en Tineke Postma

Op vrijdagavond om 19.30 uur opent saxofonist en Edison Jazz Oeuvreprijswinnaar 2022 Dick de Graaf het festival, waarbij vakman-schap, verkenning en originaliteit de boventoon voeren in zijn spel. Als tweede act staat de charismatische Litouwse zangeres Egle Petrosiute en haar band op de planken. Ze brengt repertoire van haar debuutalbum Bird’s Notes (Zennez Records), wat een mix is van zelfgeschreven hedendaagse vocale jazzstukken en Braziliaanse standards van Toninho Horta en Carlos Lyra. Drummer Eric Ineke en zijn swingende JazzExpress sluiten de avond af met een tribute aan Charlie Parker. Speciale gast hierbij is saxofoniste -en van origine Friezin- Tineke Postma, die haar eigen interpretaties loslaat op het tijdloze repertoire van Bird.

Line-up zaterdag

De zaterdagmiddag start om 13.30 uur met zwoele neo-soul en folkjazz van zangeres en songwriter Koosje en haar band. Tweede act is nieuwe belofte pianist en componistSjoerd van Eijk, die met zijn OAK-kwartet zich voor zijn tweede album Eightheeft laten inspireren door de wereld van de Franse componist Olivier Messaien. De muziek is een persoonlijke reflectie op verleden, heden en toekomst. De Nederlands/ Colombiaanse toetsenist Tico y Aguabajo brengt vrolijke en groovende latinfunk met een glansrol voor percussioniste en zangeres Gianna Tam.

De Britse saxofonist Sam Newbould luidt met zijn kwintet avontuurlijke jazz de avond in. Het vijftal presenteert tevens hiermee hun albumdebuut Homing, dat de dag ervoor onder Zennez Records officieel verschijnt. Hierna volgt een tribute aan Herbie Hancock door Michiel Borstlap en diens band met onder andere, Jerôme Hol en Ruud Breuls. Afsluiter is de psychedelische futurejazz van WAAN, onder leiding van Bart Wirtz en Emiel van Rijthoven.

Extra festivaldag

Het zondagprogramma is toegevoegd aan het festival en staat in teken van jong, regionaal talent. Er zijn optredens van funky brassband Maracuja (onder leiding van Kees Romers), dat catchy arrangementen vertolkt van top brassbands als Gallowstreet en Broken Brass Ensemble. Forte Frisone is een speciaal voor het festival samengestelde gelegenheidsband, waar blazers uit Easterein en oud-leden van het jazzjeugdorkest Ananazz samen komen. Tot slot verzorgen broer en zus Floris (10 jaar, piano) en Annemijn Rol (12 jaar, viool) onder de naam The Rolo’s Music & Friends, een concert met Durk Hijma (gitaar) en Tobias Nijboer (bas, Fuse).

Meer info vind je hier

Deel bericht

Laatste nieuws