Menu Sluiten

Hal Blaine (Wrecking Crew) overleden

Hij was waarschijnlijk de meest gevraagde sessiedrummer ter wereld, speelde met Elvis Presley en Frank Sinatra en op meer dan 35.000 (!) andere opnames. Maandag is Hal Blaine op 90-jarige leeftijd overleden.

Hal Blaine, in 1929 geboren als Harold Belsky, was lid van de fameuze Wrecking Crew, de huisband van producer Phil Spector, die in de jaren ’50 en ’60 verantwoordelijk was voor talloze hits.

Hij was begonnen als muzikant in stripclubs, maar vond al snel werk in de bigband van Count Basie. Daarna werd hij opgepikt door de snel groeiende sessie-scene in California. Zo kwam het dat hij te horen is op Strangers in the Night van Sinatra, Be My Baby van The Ronettes en singles van Dean Martin.

Beach Boy Brian Wilson maakte graag gebruik van zijn vaardigheden, evenals 5th Dimension, Petula Clarke, Simon & Garfunkel en Diana Ross.

Toen in de jaren ’80 van de vorige eeuw de electronica hun intrede deden in het studiowerk nam de vraag naar Blaine’s diensten af.

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »