Menu Sluiten

Festival Jazz International Rotterdam: intiem en saxy

 

Een intiem vierdaags festival met de saxofoon als rode draad. Dat is Festival Jazz International Rotterdam 2013. Van de verpletterend energieke Noorse saxofonist Marius Neset naar de stijlvolle swing van Benjamin Herman. Van de lyrische impro van Michael Moore naar de krachtige laidback sound van Ben van den Dungen. Via de immer mooie toon van de jonge Rotterdamse Stephanie Francke naar het krachtige spel van de Amerikaan Kenny Garrett.

Festival Jazz International Rotterdam wordt gehouden van 24 tot en met 27 oktober in Lantaren Venster. Naast de programmering is er op zaterdagmiddag 26 oktober ‘All that wine & jazz’, een wijnproeverij gepresenteerd door vijf wijnimporteurs. ’s Avonds gaat ‘The Pack Project’ in première. Saxofoniste Stephanie Francke bijt het spits af. Zij krijgt de gelegenheid zich te presenteren met een ‘Pack’, een band die wordt samengesteld door Francke en Jazz International Rotterdam. Onder de naam The Nine treedt de saxofoniste op met onder andere contrabassist Stefan Lievestro, pianist Tony Roe en klarinettist Joris Roelofs.

Het festival wordt op donderdag 24 oktober geopend door de Nederlandse trompettist Diederik Rijpstra met zijn ‘The Living City Project’. Daarna is het de beurt aan het Britse Kairos 4tet onder leiding van saxofonist Adam Waldmann. De groep wordt voor de gelegenheid aangevuld door zangeres Fridolijn van Poll en de Ierse singer-songwriter Marc O’Reilly.

Op de vrijdagavond drie bands: Tin Men & The Telephone, Ben van den Dungen Quartet en het kwartet van de Noorse sopraan- en tenorsaxofonist Marius Neset die in 2012 al veel indruk maakte op North Sea Jazz. Neset komt met een bezetting die ook in het trio van Django Bates spelen.

De zaterdag wordt ingevuld door het Michael Moore Quratet, Stephanie Franke’s The Nine en New Cool Collective.

The Kenny Garrett Quintet vormt het slotconcert en tegelijkertijd de hoofdact van Festival Jazz International 2013. Garrett speelde onder meer vijf jaren met de elektrische band van Miles Davis in de jaren ’80. Redelijk recent speelde hij in de supergroep ‘Five Peace Band’ met Chick Corea, John McLaughlin, Christian McBride en Vinnie Colaiuta. Daarnaast speelde hij in het Duke Ellington Orkest en werkte samen met Freddie Hubbard, Woody Shaw en Art Blakey & the Jazz Messengers.

Garrett komt naar Rotterdam met de door McCoy Tyner geïnspireerde pianist Benito Gonzalez, contrabassist Nat Reeves, drummer Ronald Bruner en percussionist Rudy Bird.

Kaarten voor het festival zijn al verkrijgbaar via de website van Jazz International.

 

Deel bericht

Laatste nieuws