Menu Sluiten

Fadozangeres Cuca Roseta schittert in Liberdade!

De Portugese fadozangeres Cuca Roseta vierde op 25 april met Liberdade! het 50-jarig jubileum van de Anjerrevolutie, in Amare Den Haag.

Tekst: Rik van Boeckel | Foto’s: Hans Speekenbrink

De Portugese Anjerrevolutie vond op 25 april 1974 plaats in Lissabon. die op dezelfde datum in 1974 plaatsvond. Het strijdlied Grândola, Vila Morena van Zeca Afonso, werd die dag gedraaid op de radio. Dat was het signaal voor alle troepen naar Lissabon op te rukken en een einde te maken aan de dictatuur van Salazar. Cuca Roseta viert met haar optreden 50 jaar vrijheid. De avond werd geopend door muziekprogrammeur Miriam Brenner en Henrique Azevedo, de consul van de Portugese Ambassade in Den Haag

Nieuw repertoire

Cuca Roseta zong veel nieuw repertoire. Ze liet met haar loepzuivere prachtige glasheldere stem diverse emoties horen: van triest tot vrolijk. Daarbij werd ze begeleid door Francisco Sales op klassieke gitaar, Pity op basgitaar. Sandro Costa viel vanaf de eerste noot op met zijn twinkelende spel op de Portugese gitaar. De eerste twee fado’s waren erg goed zoals de traditionele fado Tiro Liro Liro. Tijdens het daarop volgende nummer werd Cuca begeleid door pianist Paulo Figueiredo uit Coimbra.

Sommige fado’s zong Cuca Roseta krachtig en met veel gevoel die het publiek aanzetten om mee te klappen. Ook gaf ze veel informatie over het ontstaan van de de fado in Portugal: ‘Een fado zangeres kiest een gedicht uit om te zingen en vertelt zo haar eigen verhaal. We zingen fado over de hele wereld, ik beschouw het als een medicijn.’ Het publiek reageerde terecht zeer enthousiast op hoe zij fado ten gehore bracht. Met haar frisse stijl behoort ze zeker tot de top van fadozangeressen.

Guitarrada

Op het repertoir stond Foi Deus, een compositie uit Alentejo die vroeger werd gezongen door Amália Rodrigues. Ze gaf vervolgens haar musici de kans te excelleren in een guitarrada waarbij niet gezongen wordt. De vier musici speelden gezamenlijk en ook solo mooie melodielijnen met veel dynamiek. Daarna zong Cuca Roseta een vrolijke fado die fado corrido wordt genoemd. En vervolgens een lied over vrijheid, getiteld E depois do adeus, dat goed paste bij dit jubileum. Een lied uit het noorden van Portugal ging vooraf aan Grândola, Vila Morena, waarbij ze passend werd begeleid door pianist Paulo Figueiredo.

Cuca Roseta kreeg terecht een staande ovatie en gaf een toegift waar op het podium anjers te zien waren.

Deel bericht

Laatste nieuws