Menu Sluiten

Edison Oeuvreprijs voor Metropole Orkest

De Oeuvreprijs Jazz/World 2016 is toegekend aan het Metropole Orkest. De jury roemt ”de veelzijdigheid, het enorme oeuvre, de prachtige samenwerking met vele grootheden en hun buitengewone performance.”

Op 24 juni zal het orkest de Edison in ontvangst nemen tijdens Edison Jazz/World 2016, als onderdeel van inJazz, in het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Zij laten, onder leiding van honorair dirigent Vince Mendoza, die avond tezamen met gasten en andere Edison winnaars horen dat deze prijs meer dan terecht is.

Vince Mendoza “I’m excited to be returning to the podium to conduct the Metropole Orkest at the 2016 Edison awards. I have always thought the Metropole to be a unique and precious jewel in the cultural crown of the Netherlands, and this year’s decision by the Edison foundation to recognize the Metropole Orkest with their Oeuvre prize is a great honour to the orchestra and their 70-year vision. I’m proud to have been part of this journey since 1995 and hope that the orchestra will continue to be a vital part of the fabric of our cultural life for many years to come.”

Ruim zeventig jaar voorziet het Metropole Orkest haar publiek van uiteenlopende muziek, jazz, wereldmuziek, pop, chansons, cabaret, musicals of wereldmuziek, ze doen het allemaal. Het Metropole Orkest is in 1945 ontstaan nadat de Nederlandse regering in ballingschap en het koningshuis een belangrijke besluit hebben genomen, het volk heeft een ensemble nodig dat hoop en vertier biedt. En zo geschiedde de oprichting door Dolf van der Linden die het ensemble liet uitgroeien tot een orkest van formaat. Zijn uitgesproken ideeën spreken tot de verbeelding en het orkest wordt dan ook snel populair.

Na 35 jaar gaat Van der Linden met pensioen en wordt opgevolgd door artistiek leider en chef-dirigent Rogier van Otterloo. In deze tijd kreeg het omroeporkest de beschikking over een ritmesectie voor traditionele lichte muziek en jazz, alsmede een ritmesectie voor de popmuziek. Na het overlijden van Van Otterloo in 1988 kwam pas in 1991 Dick Bakker als opvolger. Hij zorgde voor vele grootschalige televisieproducties in binnen- en buitenland.

Na de komst van de Amerikaan Vince Mendoza in 2005 breekt een nieuwe tijd aan. Hij schreef vele arrangementen voor het orkest en nodigde vele muzikanten uit als Elvis Costello, Herbie Hancock, Ivan Lins en Silje Nergaard, overigens allen in het bezit van een Edison.

De huidige chef-dirigent Jules Buckley werd aangesteld na de grote bezuinigingen en de verzelfstandiging in 2013. Hij wordt gezien als een muzikale pionier binnen de hedendaagse muziekgenres. Onder Buckley verdiende het Metropole Orkest recent zijn derde Grammy Award voor ‘Sylva’, de samenwerking met het Amerikaanse Snarky Puppy. Het orkest is nog altijd een graag geziene gast op bekende Nederlandse en buitenlandse podia zoals Paradiso en de Melkweg. Maar ook op Holland Festival, North Sea Jazz, Edison Jazz/World, Pinkpop, Musikfest Bremen en de BBC Proms zijn zij te vinden.

Meer informatie, onder meer over toegangskaarten voor de uitreiking, is te vinden op de site van het Luxor Theater.

Deel bericht

Laatste nieuws