Menu Sluiten

De zeven levens van Oscar Benton

Meer dan een halve eeuw stond Oscar Benton (1949-2020) op het podium. Eind jaren zestig formeerde hij zijn Oscar Benton Blues Band. De start van een kleurrijke carrière die op 8 november 2020 eindigde. Muziekjournalist Peter Bruyn beschrijft in De Zeven Levens Van Oscar Benton het roerige artiestenbestaan van de Haarlemse muzikant.

In 1968 wint de Oscar Benton Blues Band op een jazzconcours een platencontract. Zijn carrière beleeft een vliegende start, maar hij verliest bandleden, die overstappen naar Barrelhouse.

Ondertussen staat hij op bluesfestivals met zijn band, bij Toppop met zangeres Monica en als achtergrondzanger van Jack Jersey in feesttenten. Daarnaast treedt hij met een orkestband op in discotheken en nachtclubs, en met een groot orkest voor de Franse televisie om zijn hit ‘Bensonhurst Blues’ te zingen, een evergreen.

Benton speelt in stadions en arena’s in Bulgarije en Roemenië, en in galakostuum voor de Tsjechische president in Praag. Hij boekt internationale successen waar in eigen land, ondanks drie Top 40 hits, vrijwel geen mens weet van heeft gehad.

Het levensverhaal van Oscar Benton is een geschiedenis van een artiestenbestaan met pieken en dalen, waarbij alcohol en bordelen een onlosmakelijk onderdeel van vormen. Bentons talent om het bluesgevoel over te brengen staat buiten discussie, net als zijn vermogen zichzelf te gronde te richten.

De Zeven Levens Van Oscar Benton beschrijft zijn eigenzinnige opvatting van de Chicago-blues, zijn succes op het Loosdrecht Jazzfestival, de reeks vrouwen in zijn leven, zijn Franse nummer 1-hit en de helende kracht van muziek op het moment dat zijn lichaam het liet afweten.

Tegelijk is dit niet alleen het verhaal van blueszanger Oscar Benton, maar ook dat van de genadeloze showbizz. Van de honger naar roem, volhouden tot het bittere einde, het laatste applaus. Het verhaal van de blues in Nederland.

Tenslotte gaat de schrijver in op de moeizame periode die volgde op de tijd dat Benton door een val een paar weken in coma lag. Dit langzame herstel leverde met hulp van gitarist Johnny Laporte, twee comeback bluesalbums op plus een tour die gepland stond voor 2021.

Over deze wonderbaarlijk succesvolle comeback maakte documentairemaker Roel van Dalen de TV-documentaire Oscar Benton- I’m Back, die op 23 februari op NPO2 te zien is.

De Zeven Levens van Oscar Benton (71 Jaar Blues en 1 Evergreen) verschijnt op 23 februari bij uitgeverij In De Knipscheer.

Deel bericht

Laatste nieuws