Menu Sluiten

David Bowie overleden

David Bowie is gisteren overleden. Dat maakte zijn familie bekend. De kunstenaar overleed aan kanker, hij is 69 jaar geworden. Slechts enkele dagen geleden verscheen zijn veelbesproken album Blackstar.

 

Afgelopen vrijdag, op zijn verjaardag, verscheen Bowies jongste, en zo blijkt nu laatste album, Blackstar, waarop een keur aan jazzmuzikanten meespeelde. Zo had hij onder meer de medewerking van Mark Guiliana, Donny McCaslin en Jason Lindner. Het album kreeg uitstekende recensies en laat een artiest op de toppen van zijn kunnen horen.

“David Bowie died peacefully today surrounded by his family after a courageous 18-month battle with cancer”, zo stond te lezen op diverse sociale media rond de zanger.

 

Bowies dood is een verlies voor de muziekwereld, maar hij laat een erfenis na die onmogelijk te negeren is. Al vroeg in de jaren ’70 maakte hij indruk met albums als Space Oddity, Hunky Dory en The Rise And Fall of Ziggy Stardus & The Spiders From Mars. Later dat decennium vertrok hij naar Berlijn, om aldaar zijn zogeheten Berlijnse Trilogie te maken, waarmee hij zijn artistieke naam definitief vestigde.

 

Om diezelfde critici daarna weer kundig van zich te vervreemden met Let’s Dance, een coproductie met Nile Rodgers die hem hits opleverde en een naam in de mainstream. In het nieuwe decennium maakte hij Heathen en Reality, uitstekende platen, maar het kon weinig mensen wat schelen.

 

Blackstar zou zijn terugkeer betekenen in de artitstieke spotlights. Het werd een meer dan waardig afscheid. In zekere zin was Bowie natuurlijk altijd een jazzmuzikant, hoewel hij zich pas op zijn laatste plaat van het muzikale idioom bediende. Hij was altijd uitdagend, sloeg voortdurend nieuwe wegen in, was nimmer tevreden met de status quo van zijn muzikant-zijn en grenzen waren er altijd om overschreden te worden. Dat zijn fans en critici daarbij wel eens knarsentandend toekeken leek hem niet te deren. 

Ter gelegenheid van de release van Blackstar schreef Dick Hovenga een profiel over David Bowie, dat te lezen is in de huidige editie van Jazzism.

 

 Changes

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »