Menu Sluiten

Clark Terry (1920 – 2015), grootheid op de achtergrond

Clark Terry’s ellenlange discografie leest als een who is who in jazz-land. Er is bijna geen toonaangevende jazzmuzikant op te noemen waarmee hij niet speelde. in 2002 was hij voor het laatst in Nederland, speelde hij op NSJ en nam hij een plaat op het het Metropole Orkest. in 2010 ontving hij een Grammy Life Time Achievement Award.

Terry, die afgelopen weekeinde overleed, was zijn leven lang muzikant. Hij was een fameus trompettist, flugel-speler, docent, schrijver en ontwerper, en speelde voor acht presidenten en trad op op jazzfestivals overal ter wereld.

Terry heeft meer dan 900 plaatopnamen op zijn naam staan, onder meer met Quincy Jones, Ella Fitzgerald, Oscar Peterson, Dizzy Gillespie, Dinah Washington, Ben Webster, Aretha Franklin, Charlie Barnet, Doc Severinsen, Ray Charles, Billy Strayhorn, Dexter Gordon, Thelonious Monk, Billie Holiday, Gerry Mulligan, Sarah Vaughan, Coleman Hawkins, Zoot Sims, Milt Jackson, Bob Brookmeyer en Dianne Reeves. Daarnaast speelde hij met het Duke Ellington Orchestra, Count Basie, Chicago Jazz Orchestra, Woody Herman Orchestra, Herbie Mann en Donald Byrd en talloze andere samenstellingen. Zowel Miles Davis als Quincy Jones noemden Terry als een van de grootste invloeden op hun carriere.

In de jaren ´50 was hij lid van The Tonight Show Orchestra, en in die periode had hij ook een hit met het scat nummer Mumbles.

Een meer volledige biografie is te vinden op Clarkterry.com

Deel bericht

Laatste nieuws