Menu Sluiten

Amersfoort Jazz is ‘Musicians Paradise’

Van 14 tot 17 mei zijn in Amersfoort meer dan 65 concerten te beluisteren op uiteenlopende podia in de stad. De diversiteit wordt samengevat in de term ‘wereld jazz’. Artist in Residence is Sun-Mi Hong. De jonge Koreaanse drumster woont in Nederland en zal in vier verschillende bezettingen optreden. Bij world jazz uit Hongarije ligt dit jaar de focus.

Amersfoort Jazz is het afgelopen decennium getransformeerd van een lokaal naar een onderscheidend landelijk festival. “We willen bijdragen aan het Nederlandse cultuurlandschap door jazz en improvisatiemuziek een podium te bieden. We kiezen voor kwaliteit”, aldus directeur Alexander Beets tijdens de persconferentie van het evenement.

Tijdens het festival staat een keur aan artiesten op het podium. Van jonge talentvolle aankomende musici, vertegenwoordigers van de next generation en levende legendes. Er zijn bijzondere combinaties te beluisteren zoals de befaamde baritonsaxofonist Ronnie Cuber die het podium deelt met het Trio Peter Beets en Izaline Calister. Tineke Postma speelt met haar Quartet maar ook met de virtuose gitarist Cenk Erdogan uit Turkije. Jef Neve en Teus Nobel ontmoeten de Thaise saxofonist Koh Mr. Saxman.

National Artist in Residence is drummer Sun-Mi Hong. De Koreaanse woont in Nederland en wordt beschouwd als een van meest talentvolle muzikanten van haar generatie. Tijdens het festival is zij in vijf verschillende bezettingen te zien. Waaronder met de Spaanse Irene Reig.

De missie van het festival uit zich ook in de organisatie van de World Jazz Conferentie. Hieruit is een netwerk ontstaan van 35 landen over de hele wereld. Tijdens Amersfoort Jazz komen 10 jonge talenten uit negen van die landen optreden in het zogenaamde Jazz Laureaten Festival. Andersom gaan via dit netwerk Nederlandse talenten ervaring opdoen in het buitenland.

De focus van Amersfoort Jazz ligt dit jaar op Hongarije. Acht acts presenteren zich en geven zo inzicht in de levendige World Jazz scene uit dat land. Highlight van dit onderdeel is de speciale Focus Night met concerten van onder anderen het Petra Varallyay Trio.

Aandacht is er ook voor grote orkesten: het Young Talent Big Band (Codarts studenten), CVA Concert Big Band (Conservatorium van Amsterdam), Amsterdam Funk Orchestra o.l.v. Efraim Trujillo, Round Midnight Orchestra en het New Jazz Orchestra van Peter Beets en Henk Meutgeert.

Meer info: amersfoortjazz.nl

(Foto Jef Neve: Rob Walbers)

 

 

Deel bericht

Laatste nieuws