Menu Sluiten

Amersfoort Jazz, dag 3: Siu Tin Chi en Artvark

,,Pianist Siu Tin Chi’s muziek is een lyrische, dynamische mix van euro-jazz en neo-klassiek, waarin geen ruimte is voor rauwe randjes, voor dissonante alteraties. Jazz, maar zonder de blues,’’ schreef Jazzism-recensent Storm Bakker over het dit jaar verschenen debuutalbum Unspoken.

Door Dietmar Terpstra

Fotografie: Peter Putters, Cees Wouda

Chi Quartet

De verwachtingen voor haar concert in Theater De Lieve Vrouw gisteravond waren dan ook hoog gespannen. Siu speelde daar in het kader van het International Laureate Festival, een onderdeel van Amersfoort Jazz waarin internationaal talent de kans krijgt zich te tonen en te netwerken in een omvangrijke jazzbiotoop. Haar status van ‘exceptional talent’ maakte zij in een uur tijd volledig waar, al moet gezegd worden dat haar bandleden ( de Zuidafrikaanse bassist Ildo Nandja (Zuid-Afrika), saxofonist Loek van den Berg (Nederland)en de uit Bulgarije afkomstige drummer Martin Hafizi daar mede debet aan waren. Zij begeleidden ruimtelijk en pakten als solisten op integere wijze hun moment, waarbij voor iedere musicus een belangrijke, nee essentiele rol bleek weggelegd in het totaalgeluid. Vooral het geraffineerde spel van Hafizi maakte diepe indruk, maar het overzicht van Nandja en de inkleuring van Van den Berg waren minstens even belangrijk. Chi is nog tweemaal te zien in Amersfoort, vanavond en morgen in de Sint Aegtenkapel, een passende omgeving voor deze even vrije als lyrische combinatie van jazz, klassiek en volksmuziek. Aanrader!

Wonderbaarlijke wezens, en Artvark

Artvark

Het festival is al vanaf dinsdag bezig, en er hebben zich al diverse mooie muzikale momenten afgespeeld, maar de officiële opening, inclusief hoogwaardigheidsbekleders, sponsoren, gasten en andere genodigden vond pas donderdag plaats in Kunsthal Kade. Daar speelt zich momenteel de tentoonstelling Wonderbaarlijke Wezens af, met onder meer metershoge digitale beelden van Sofia Crespo (het bezoeken waard!) van de meest fantastische wezens. Die dan ook nog bewegen. Tegen dat decor verzorgde Artvark de opening, het saxofoonkwartet met Rolf Delfos, Mete Erker, Bart Wirtz en Peter Broekhuizen. Passender had amper gekund, want de eigenaardig rondscharrelende wezens van Crespo kleurden prachtig bij de zoekende muziek van Artvark. Het kwartet maakte knap gebruik van de vele meters hoge ruimte, en zocht de grenzen van de prachtige akoestiek. De impressionistische muziek van Artvark, vaak abstract, maar toch heel invoelbaar, is komend weekeinde nog vaker te beluisteren in Amersfoort. Voor programmagegevens zie amersfoortjazz.nl

Deel bericht

Laatste nieuws