Menu Sluiten

Amersfoort Jazz 2020: ”Drie dagen lang artiesten met een lach op het gezicht”

De 42ste editie van het jaarlijkse festival Rabobank Amersfoort Jazz zit erop. Het evenement vond afgelopen weekeinde in afgeslankte vorm online plaats.

Door Storm Bakker. Fotografie Peter Putters, Nico Brons

Negentien concerten werden live gestreamd vanuit theater De Lieve Vrouw en De Observant in Amersfoort. In het Amersfoort Jazz Café werd televisie gemaakt. Meer dan 50.000 kijkers in binnen – en buitenland genoten van een zeer divers programma boordevol Nederlandse World Jazz. De streams zijn nog te bezichtigen via amersfoortjazz.nl

Voor de camera oogde alles losjes en ontspannen, maar achter de schermen werd gedisciplineerd en intensief gewerkt, met als doel de mooie en avontuurlijke muziek de wereld in te slingeren. De nadruk lag daarbij op Nederlandse artiesten, zowel oude meesters als aanstormende jonge honden, die zich konden presenteren aan een online publiek wereldwijd.

Sterke vrouwen

Daarbij waren opvallend veel sterke jonge vrouwen, die stuk voor stuk aanschoven in de uitzendingen vanuit het Amersfoort Jazz Café. Parallel aan het Festival organiseerde JazzNL een internationale conference waarbij de impact van COVID-19 op de jazz- en wereldmuziek werd besproken en gezocht werd naar oplossingen voor de makers, organisaties en het publiek. Het evenement werd ingeleid door de Amerikaanse jazzprominent Wynton Marsalis. Alles was online mee te beleven door het publiek via drie gratis streams.

Lach
De organisatie kijkt moe doch voldaan terug op een intensief evenement. “We hebben met vereende krachten iets unieks neergezet,” aldus festivaldirecteur Alexander Beets. “Het was een enorme uitdaging, totaal anders dan we gewend waren met optredens op de pleinen en duizenden fysieke bezoekers. Maar we groeiden snel in onze rol en alles is technisch uitsteken verlopen. We hebben ons bereik enorm vergroot, met name op het gebied van digitale media. De eerste rapportage van ons marketingbureau toonde aan dat in totaal 16.314.771 mensen wereldwijd Rabobank Amersfoort Jazz in het vizier hebben gekregen. Het belangrijkste is echter dat ik drie dagen lang artiesten met een lach op het gezicht heb gezien. Met dank aan alle kijkers, participanten, artiesten, fotografen, technici, vrijwilligers, medewerkers en organisatoren.”

Musicians paradise

Hij vervolgt: “Het festival in enkele maanden omvormen naar een online platform was voor ons een ongelofelijke uitdaging. We waren eigenlijk drie dagen lang op drie verschillende kanalen live televisie aan het maken. Ik ben zeer trots op het team dat we hadden staan en op onze partners die deze nieuwe opzet allemaal bleven ondersteunen. Amersfoort als centrum van de mondiale jazz met kijkers uit heel de wereld. Together, we keep World Jazz alive! zei een artiest en daar sluit ik mij graag bij aan. Nu nog even nagenieten, maar morgen beginnen we met de voorbereidingen voor Musicians Paradise 2021.” De data zijn (deo volente) 27 tot en met 30 mei.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »