Menu Sluiten

25 jaar W.E.R.F. Records gevierd tijdens festival Jazz Brugge

W.E.R.F. Records, het label van kunstencentrum KAAP, bestaat dit jaar 25 jaar. Dat wordt gevierd tijdens Jazz Brugge, van 16 tot 18 november. 

Door Willem Jongeneelen

Het feestjaar kent zijn apotheose tijdens een grootse viering op vrijdag 16 november, de openingsavond van Jazz Brugge. Dat gebeurt met een mix van vaste waarden, waar Mâäk Quintet en Nathalie Loriers garant voor staan. Er zijn nieuwe creaties van Free Desmyter en good old Kris Defoort, en de albumreleases van MDCIII en het aanstormende Donder worden live gevierd. MDCIII is het nieuw project van Nordmann-saxofonist Mattias De Craene met de drummers Simon Segers (De Beren Gieren) en Lennert Jacobs (The Germans/Hong Kong Dong). De aloude initiators van W.E.R.F noemen die vrijdagavond terecht nu al een feest van de Belgische jazz met een dikke strik er rond.

KAAP en Concertgebouw Brugge organiseren tijdens dit derde weekend van november de achtste editie van het festival. Het motto luidt nog altijd ‘Crossing Cultures’, en dit jaar houdt dat zelfs in dat Jazz Brugge verder kijkt dan de Europese jazz. Het festival gaat in 2018 verder de wereld in, andere muziekgrenzen over. Eigenlijk net als de jazzscene van vandaag, die ook verschillende geografische en muzikale invloeden omarmt. Er valt dus te proeven van verre klanken, je kunt je verbazen over bijzondere symbioses en uiteraard mee feesten met W.E.R.F. Records, dat op de openingsavond van het festival op grootse wijze zijn 25ste verjaardag viert.

Na de feestelijke vrijdag met een keur aan oud en nieuw Belgisch talent, verplaatst de focus zich op zaterdag 17 november naar kruisbestuivingen vanuit andere delen van de wereld. Er waaien muzikale invloeden uit alle windstreken door het Concertgebouw waaien, van Armenië (Tigran Hamasyan) en Albanië (Elina Duni) over het Midden Oosten (Omer Avital) tot Senegal (Reijseger/Fraanje/Sylla). De avond wordt afgesloten met een van de nieuwe exponenten van de Chicago-scene, trompettiste Jaimie Branch.

Op zondag 18 november vervolgt het festival met een breed scala aan genres & culturen.

KAAP-maker Hans Beckers laat, samen met drummer Teun Verbruggen, zijn zelfgebouwde windmolens los op families. Muziektheater Transparant voert samen met Nachtschade: Aubergine een intrigerende zoektocht naar culturele identiteit. Ictus tast met de Irakese trompettist Amir ElSaffar de grenzen af van kamerjazz en via sfeerrijke soundscapes van Jakob Bro kan er richting de ongefilterde zwarte avant-garde van James Brandon Lewis worden gegaan. Het festival eindigt met hypnotiserend spierballengerol van Colin Stetson.

Om het festivalfest compleet te maken verrast klankkunstenaar en KAAP-maker Wannes Deneer de bezoeker in aanloop naar én tijdens het festival op verschillende andere plaatsen in het Concertgebouw met zijn visuele klankinstallatie Tuning Things. Het wordt een bijzonder weekend, daar in Brugge.

Voor meer informatie, volledig programma en tickets verwijzen wij u naar jazzbrugge.be 

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »