Menu Sluiten

Jazz Not Jazz Top 10 #3

De Jazz Not Jazz 10 zet de tien meest invloedrijke en actuele platen op het gebied van jazz op een rij. Niet gebaseerd op verkoopcijfers, maar op de smaak van de voorhoede van de vaderlandse jazzscene. Dj’s , organisatoren, programmeurs, muzikanten, programmamakers en journalisten bevolken het colofon. De Jazz Not Jazz 10 bevat muziekgenres die door jazz beïnvloed zijn, want jazz wordt door ons zo breed mogelijk benaderd. Daarom misstaan soul, funk, blues, world, broken-beats, hiphop en singer-songwriters niet in de lijst. Kortom: de Jazz Not Jazz 10 is jouw barometer in een muzikaal omvangrijk landschap. Met naast gevestigde namen meer dan genoeg ruimte voor nieuwe initiatieven.

De grootste verrassing is José James, the man, op twee. Hij werd overtroefd door onze Benjamin Herman, die met een prach­tig nieuw album flinke indruk maakt. Hoewel het alweer zijn dertiende album is, is het pas de tweede met jazz­standards onder eigen naam. Glerum en Patocka zijn er uiteraard bij en Hermans saxofoon staat centraal: heel sfeervol. Hoogste vrouwelijke binnenkomer is de Britse zangeres en debutante Laura Mvula, die met een episch soulalbum ambitieus inzet. Een rokerige stem vol Dina Washington en Badu doet wonderen en als componiste maakt ze, met mooie complexe liedjes, de verwachtingen helemaal waar.

Gelukkig zijn onze vrienden van het Portico Quartet nooit uit zicht en slaat het kwartet genadeloos toe met een dubbel­album, Live/Remix. Even spannend als intrigerend, onbegrijpelijk dat Portico inmiddels niet een sterrenstatus heeft.  Dat het geplaagde Mali haar thuisland is, horen we maar al te goed op het nieuwe album van Rokia Traoré. Een bewogen stem, diep doorvoelde thematiek en een productie van John Parish (werkte eerder met PJ Harvey): Beautiful Africa is hartverscheurend mooi. Maalouf en Shorter zijn al eerder gememoreerd. De nieuwe van Ruben Hein die op Hopscotch veel jazz- en Afrikaanse invloeden mengt met zijn jazz- en popachtergrond nog niet. En cellist Ernst Reyseger maakt met companen Fraanje en Mola Sylla uit DakarDown Deep. De plaat staat vol verras­sende combinaties. Het roemruchte Sex Mob pakt, na Bond en John Barry, nu Fellini aan. En dus de werken van de fabelachtige Nino Rota. Swing, punk en surf, Steven Bernstein’s groep freewheelt er weer geweldig op los.

Paul Evers

1. José James – No Beginning No End (Blue Note) 
2. Alice Russell -To Dust (Rough Trade)
3. Ibrahim Maalouf – Wind (Harmonia Mundi)
4. Wayne Shorter – Without A Net (Blue Note) /
5. Miles Davis Quintet – The Bootleg Series Vol 2: Live in Europe 1969 (Sony)
6. Jamie Lidell – Jamie Lidell (V2)
7. Matthew E. White – Big Inner (Domino)
8. Gary Clark Jr. – Black And Blu (Warner)
9. Instant Composers Pool – Box (Challenge)
10. Splashgirl – Field Day Rituals (Hubro)

 

 

 

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »