Menu Sluiten

Jazz Not Jazz Top 10 Maart 2014

De Jazz Not Jazz 10 zet de tien meest invloedrijke en actuele platen op het gebied van jazz op een rij. Niet gebaseerd op verkoopcijfers, maar op de smaak van de voorhoede van de vaderlandse jazzscene. Dj’s, organisatoren, programmeurs, muzikanten, programmamakers en journalisten bevolken het colofon. De Jazz Not Jazz 10 bevat muziekgenres die door jazz beïnvloed zijn, want jazz wordt door ons zo breed mogelijk benaderd. Daarom misstaan soul, funk, blues, world, broken-beats, hiphop en singer-songwriters niet in de lijst. Kortom: de Jazz Not Jazz 10 is jouw barometer in een muzikaal omvangrijk landschap. Met naast gevestigde namen meer dan genoeg ruimte voor nieuwe initiatieven.

Deze nieuwe editie van JazzNotJazz10 is weer spannend. Als is het alleen maar om het ontbreken van de nummer 1-notering van de vorige keer: de weergaloze Ibrahim Maalouf. Maar nieuwe namen dringen alweer op, naast toch een paar vaste waarden in deze periode.

Zoals daar zijn: Mehliana, de duo plaat van toetsenist Brad Mehldau en drummer Mark Guilliana, die volop de electronica de koppositie in de JazzNotJazz10 op overtuigende wijze over hebben genomen. (lees alles over Mehlania en Taming The Dragon in deze editie). Dan de opnieuw tweede plaats voor de Britse zangeres Zarah McFarlane, die – helemaal terecht – een blijvertje lijkt te worden. (zie deze editie). En natuurlijk dappere Daptone-queen Sharon Jones, die de mensen blijft geven wat ze willen en zal gaan stralen op het aanstaande North Sea Jazz festival. (lees hier alles over op pag. 6-7 in Jazzism Magazine)

Dan de nieuwkomers. Voorop in de strijd gaat de uit Brooklyn afkomstige Japanse trompettist Takuya Kuroda. Hij is bekend van de José James-band, die hem ook stimuleerde om dit overtuigende debuut Rising Son uit te brengen. Op vier Jeff Ballard Trio, waarin gitarist Lionel Louke en altsaxofonist Miguel Zenón de bekende drummer (onder andere van Mehldau) triomfantelijk assisteren in een stomende set aan soulvolle melodieën, straffe ritmes en juichende harmonieën. Trompettist Akinmusire legt met zijn nieuwe album (opnieuw een intrigerende titel, net als zijn debuut When The Heart Emerges Glistening) iets meer nadruk op de composities, zonder de ruimte voor improvisaties al te veel in te perken. Hij wordt gevolgd door een van de nieuwe grote verrassingen: Blood Orange, het soloproject van Devoné Hynes. Een nog jonge muzikant/producer die al een lange weg heeft afgelegd, van singersongwriter­pop van Lightspeed Champion tot de knisperende mix aan cocktail en r&b van dit tweede solo-album: Cupid Deluxe. Check this!
Toetsenist Vijay Iyer brengt ditmaal op ECM een fraaie solo piano-album uit. Terwijl gitarist Pat Metheny op zijn nieuwe album (met onder andere Chris Potter) opnieuw demonstreert tot de allerbeste eigenzinnige en improviserende gitaristen te behoren. Aldus is de JazzNotJazz 10 dit keer opnieuw een fijne selectie aan wat er groeit en bloeit in de actuele jazz-soul-world-blues-scene.

Paul Evers

De Top 10

1. Mehliana – Taming The Dragon (Nonesuch)
2. Zara McFarlane – If You Knew Her (Brownswood)
3. Takya Kuroda – Rising Son (Blue Note)
4. Jeff Ballard Trio – Time’s Tales (Okeh)
5. Jason Lindner Now vs Now – Earth Analog (Now vs Now Productions)
6. Sharon Jones and the Dap Kings – Give The People (Daptone)
7. Ambrose Akinmusire – The Imagined Saviour Is Far Easier To Paint (Blue Note)
8. Blood Orange – Cupid Deluxe (Domino)
9. Vijay Iyer – Mutations (ECM)
10. Pat Metheny Unity Group – Kin(<->) (Nonesuch)

Deel bericht

Laatste nieuws