Menu Sluiten

Jazz Not Jazz Top 10: STUFF., Kendrick Lamar en Ella Fitzgerald

 

1. STUFF.: Old Dreams New Planets (Suburban)

2. Avishai Cohen – Cross My Palm with Silver (ECM)

3. Rohey – A Million Things (Jazzland)

4. Colin Stetson – All This I Do For Glory (52Hz Colin Stetson)

5. Kendrick Lamar – Damn (Top Dawn)

6. Bokanté – Strange Circles (GroundUP Music)

7. Christian Scott – Ruler Rebel (Stretch Music)

8. Dwight Trible – Inspirations (Gondwana Records)

9. Ella Fitzgerald – ‘sWonderful, Live in Amsterdam (Ned Jazzarchief) 

10. Tony Allen – A Tribute To Art Blakey & The Jazz Messengers (Blue Note)

 

Ja hoor, ze flikken t opnieuw: de sensatie uit België, die zelfs de albumlijsten bij de zuiderburen aanvoert, tikt voor de tweede keer, zij het nipt, de koppositie in deze editie van JazzNotJazz10 aan. Gewoon luisteren en zien, deze super STUFF.

Een fraaie tweede plaats is weggelegd voor het nieuwe album van meester-trompettist Avishai Cohen. Deze opvolger van zijn ECM debuut Into The Silence ligt een beetje in dezelfde sfeervolle lijn, zij het iets expressiever. Verfijnd als altijd maar met meer zeggingskracht, Cohen strikes again.

Gevolgd door de Noorse jazzy soulfunk groep Rohey, aangevoerd door zangeres Rohey Taalah. De kwaliteit en overtuiging druipt van de songs op A Million Things af, beetje retro met een Snarky-touch, heel erg lekker.

Met All This I Do For Glory keert saxofonist Colin Stetson terug naar het solo-pad. Met zijn zo kenmerkende ademtechniek en polytonale en expressieve klankkleur legt hij, zonder overdubs en loops, een heel eigen meditatief klanktapijt neer. Groter kan de overstap naar rapper Kendrick Lamar bijna niet zijn. Damn is zijn vierde studio album, ditmaal met bijdragen van o.a. BadBadNotGood en James Blake. Voorganger To Pimp A Butterfly was al top, deze  Damn misschien nog topper, want echter, realistischer. Lamar wil niet meer overleven maar leven , in deze chaotische tijden en doet dit met gepast oproer, op een bed van soul, pompende bas en beats. Dan Bokanté, wat letterlijk staat voor: Uitwisseling. De multi-culturele groep van Snarky Puppy-leider Michael League slaagt daar uitstekend in. Opgetrokken rond de Guadeloupe afkomstige zangeres Malika Tirolien, in een blend aan invloeden en met geengageerde teksten over vluchtelingen en racisme, overtuigt Bokanté helemaal. Ruler Rebel is het eerste album van een trilogie, die de innovatieve trompettist Christian Scott nog dit jaar wil uitbrengen. Jazz in de beste latere Miles Davis en Marcus Miller traditie maar in al zn hiphop invloeden ook volkomen eigentijds.  Dan de legendarische zanger uit L.A. Dwight Trible, beetje Leon Ware-achtig, werkte met o.a. Pharoah Sanders en Kamasi Washington en vormt nu een team met de stertrompettist Matthew Halsall uit Manchester. En wat een combi! Spirituele jazz, vibrerende soul en klassiekers van o.a. Hathaway, Bacharach en Coltrane: Inspirations is een klapper.

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat Ella Fitzgerald geboren werd. Dit wordt o.a. gevierd met deze release van haar Amsterdamse concerten uit ’57 en ’60, een prachtige uitgave van Het Nederlands Jazz Archief. Hekkensluiter is ditmaal het tribuut van de Nigeriaanse drummer Tony Allen aan zijn legendarische vakbroeder Art Blakey, op het Blue Note label. Het is daarmee een prachtige demonstratie van de band tussen Afrika en Amerika, mooier kan deze JazzNotJazz niet eindigen.

Paul Evers

Deel bericht

Laatste nieuws