Menu Sluiten

Jazz Not Jazz Top 10 #6

 

De Jazz Not Jazz 10 zet de tien meest invloedrijke en actuele platen op het gebied van jazz op een rij. Niet gebaseerd op verkoopcijfers, maar op de smaak van de voorhoede van de vaderlandse jazzscene. Dj’s, organisatoren, programmeurs, muzikanten, programmamakers en journalisten bevolken het colofon. De Jazz Not Jazz 10 bevat muziekgenres die door jazz beïnvloed zijn, want jazz wordt door ons zo breed mogelijk benaderd. Daarom misstaan soul, funk, blues, world, broken-beats, hiphop en singer-songwriters niet in de lijst. Kortom: de Jazz Not Jazz 10 is jouw barometer in een muzikaal omvangrijk landschap. Met naast gevestigde namen meer dan genoeg ruimte voor nieuwe initiatieven.

Koud een jaar na het eerste deel komt Robert Glasper met zijn Black Radio 2 in een welgemikte klap op de toppositie van deze JazzNotJazz10. Met opnieuw een stevige cast aan gasten, van Jill Scott en Snoop Dogg/Lion tot Norah Jones en Emili Sandé gaat Glasper met dit vervolg een groot publiek aanspreken.

Onze eigen altsaxofonist Ben van Gelder zal het wellicht met iets minder mondiale ambities moeten doen, maar heeft een klasse jazzplaat gemaakt om trots op te zijn. Spannende composities in alle lagen. Dan het inmiddels veel besproken jazz­collectief uit Brooklyn, dat ons land snel verovert: Snarky Puppy. Family Dinner Vol.1 is een live-album, dat natuurlijk hun reputatie op de planken helemaal recht doet. Onder andere zangeres Lalah Hathaway draagt bij aan deze enerverende mix aan funk, jazz, soul, rock, blues en wat al niet meer.

Niet lullen, maar poetsen, zo klinken The Ploctones op hun nieuwe album Ploc. Maar ze zijn, met in de subtiele stukken een spannende onderlaag verweven, veel meer dan dat. Ploc is spelvreugde en techniek, van de eerste tot de laatste groove. Darkside is het project van dj/producer Nicolaas Jaar en gitarist Dave Harrington. Beide musici zijn pioniers en Psychic is daar het boeiende resultaat van: minimal meets beats. Italiaans piano virtuoos Stefano Bollani & Hamilton de Holanda, Braziliaans meester op de bandolim hebben de handen ineengeslagen op O Que Sera met een elegant ballet van vingers: zuidelijke melancholie ten top.

Over het Armeense piano en nog veel meer wonder Tigran Hamasyan is in de vorige editie van JNJ10 al veel geschreven. Niet voor niets staat zijn onnavolgbare album Shadow Theater opnieuw in de JNJ10. Nieuw binnen is Oliver’s Cinema, het mooie filmische project van Eric Vloeimans, de Belgische accordeonist Floor Turizone en cellist Jörg Brinkmann. Sferisch alom en bij vlagen echt wonder­schoon.

 Longtime bassist Dave Holland (werkte met o.a Miles Davis) heeft op zijn nieuwe album de samenwerking gezocht met de virtuoze toetsenist Craig Taborn, gitarist Kevin Eubanks en drummer Eric Harland. Resultaat: stevige maar ook complexe grooves, die er helemaal toe doen.

Tot slot The Bahama Soul Club: stel je een jazzband in een Cubaanse nachtclub uit het middel van de jaren zestig voor en je ziet en hoort dit plaatje. Helemaal exotica, helemaal goed. En een perfecte hekkensluiter voor deze kersteditie van JazzNotJazz, jouw gids in de brede en wondere wereld van de jazz.

1. Robert Glasper Experiment – Black Radio 1 (Blue Note)

2. Ben van Gelder – Reprise (Pirouet)

3. Snarky Puppy – Family Dinner Vol. 1 (Ropeadope)

4. The Ploctones – Ploc (Challenge)

5. Darkside – Psychic (Matador)

6. Stefano Bollani/ Hamilton De Hollanda – O Que Sera (EMC/Challenge)

7. Tigran Hamasyan – Shadow Theater (Verve/Universal)

8. Eric Vloeimans’ Oliver’s Cinema – Oliver’s Cinema (Challenge)

9. Dave Holland – Prism (Dare 2 Records)

10. The Bahama Soul Club – The Cuban Tapes (Buyu Records)

 

Deel bericht

Laatste nieuws