Menu Sluiten

Jazz Not Jazz Top 10/ #07

De nieuwe JazzNotJazz10 staat weer vol verrassingen. Gelukkig heeft onze eigen Gideon van Gelder zich moeiteloos in de top drie kunnen handhaven met het prachtige Lighthouse en doet toetsenist Jason Moran, die samen met bassiste Meshell Ndegeocello de ooit provocatieve muziek van entertainer Fats Waller in een modern en vooral dansbaar jasje hees, daar niet voor onder. Om maar te zwijgen van de aanhoudende top-tienpositie van een van de grote helden uit de Nigeriaanse funk: Orlando Julius. Deze grondlegger van de afrobeat is weer helemaal terug op dit album met de Londense The Heliocentrics.

Neem de directe uppercut van de New Yorkse hiphopproducer Flying Lotus aka Steve Ellison: met prominente bijdragen van grootheden als Herbie Hancock en Kendrick Lamar heeft Flo een statement gemaakt, zoals de titel al doet vermoeden. Het album is een virtuoze psychedelische trip vol jazz, hiphop en electronica, met een blik op het hiernamaals, die weer terugkeert op aarde. Bam, ruimschoots op één!

Op vier staat Otis Brown III, drummer en sideman bij Terence Blanchard en Esperanza Spalding, met een prima debuut. Met hulp van onder andere Robert Glasper en Gretchen Parlato staat de plaat vol jazzy grooves en krijgt het geheel een jamachtige uitstraling waar de vitaliteit van afspat. Op het nieuwe album van de Daptone Records-huisband The Budos Band zijn natuurlijk de vertrouwde afrobeats, deep soul en jazz in alle glorie terug te horen. Maar pas op, het geluid is gedrenkt in bijvoorbeeld het dikke orgelgeluid van Iron Butterfly en Uriah Heep uit eind jaren zestig, dus er is meer aan de hand.
Op zes staat de poolse pianist Marcin Wasilewski, die zijn vaste trio ditmaal heeft uitgebreid met de Zweede saxofonist Joakim Milder. Door deze samenwerking wordt het vaste, lyrische en elegante Wasilewski-geluid naar een nog hoger plan getild. Bijzonder. Ook bijzonder: Hozier. De artiestennaam van de Ierse muzikant Andrew Hozier-Byrne, al eerder gespot op Eurosonic en nu eindelijk een debuutalbum uitgebracht. Muziek vol deltablues en Motown- en americanainvloeden: zeer de moeite waard.

Een-na-laatste in deze JazzNotJazz10 is het trioalbum van Bugge Wesseltoft, Henrik Schwarz en Dan Berglund, respectievelijk Noorse jazzvernieuwer, Berlijnse deephouse- en technoveteraan en Zweedse bassist van voorheen E.S.T. Onlangs nog live te zien, deze spannende triocombinatie, en nu is er een album waarop beats en melodieën een volkomen eigen geluid creëren dat bijna niet meer te omschrijven is. Wesseltoft en Schwarz deden dit al eerder samen op Duo, maar deze Trialogue lost de belofte van de titel in. En tot slot Jarrod Lawson, inmiddels bestempeld als ‘next big thing’. Niet onterecht: denk soepele, Amerikaanse zanger-toetsenist meets D’Angelo, Maxwell en Badu, maar dan iets meer jazzy. Gaat echt een grote jongen worden, let maar op. En hier las je het ’t eerst. Plezier met deze JNJ10!

 

1. Flying Lotus – You’re Dead (Warp)

2. Jason Moran – All Rise (Blue Note)

3. Gideon van Gelder – Lighthouse (Rosen)
4. Otis Brown III – The Thought Of You (Blue Note)
5. The Budos Band – Burnt Offering (Daptone)
6. Marcin Wasilewski Trio – Spark Of Life (ECM)
7. Hozier – Hozier (Island/Universal)
8. Orlando Julius & The Heliocentrics – Jaiyede Afro (Strut Records)
9. Bugge Wesseltoft, Henrik Schwarz & Dan Berglund – Trialogue (Universal)
10. Jarrod Lawson – Jarrod Lawson (Dome)

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »