Menu Sluiten

Jazz Not Jazz/#4 Top 10

Met afstand op één in deze JazzNotJazz10: het hyperproductieve Snarky Puppy. Culcha Vulcha werd opgenomen zonder publiek en camera’s. De herkenbare sound van de Pups is aanwezig, hoewel de composities donkerder en soberder klinken dan we gewend zijn. Nergens saai, altijd grensverleggend en urgent.

Jameszoo noemt zijn werk ‘naïeve computerjazz’. Fool is sterk geïnspireerd op klassiek jarenzeventigwerk van Robert Wyatt, Steve Kuhn en Arthur Verocai en met alle samples ligt dit album in de eigentijdse lijn van de kosmische Sun Ra.

Op drie het verrassend sterke album van Michael Kiwanuka. Hij heeft de lange stilte na zijn debuut goed gebruikt: vooral de persoonlijke teksten spreken tot de verbeelding. Trompettist Wadada Leo Smith tikt, in deze samenwerking met pianist Vijay Iyer, een hoogtepunt in de herfst van zijn carrière aan. Het betreft een suite, opgedragen aan de overleden Indiase fotografe Nasreen Mohamedi, die vol en rijk gecomponeerd en duizelingwekkend mooi uitgevoerd is.

Hadden we het al niet eerder over Sun Ra? De futuristen van The Comet Is Coming gebruiken hem ook als ankerpunt, met saxofonist Shabaka Hutchings als epicentrum van een draaikolk aan jazz, afrobeat en elektronica in een intergalactische mash-up. Opwindend.

Een kleine stap dan naar Jungle By Night. The Traveller is weliswaar ruiger en vuiger dan voorheen, de sound blijft bezwerend, van Turkse funk en ‘trance Ethiopique’ tot psychedelische jarenzestigdub en hiphop.

Het trio Phronesis is erin geslaagd Life To Everything op te volgen met een al even imponerend Parallax. Opwinding alom: samen voeren ze naar een hoogtepunt van beleving en kunde.

Gelukkig heeft Gregory Porter zich voldoende weten te handhaven in deze JNJ, met zijn intens warme stemgeluid en de gloedvolle jazzsoulsongs. Laten we nog maar lang van hem blijven genieten.

Gitarist Jeff Parker heeft een nieuw soloalbum The New Breed, waarin hij zijn invloeden, van J Dilla tot Monk, ruimschoots en met klasse etaleert.

Tot slot de veteraan avant-gardesaxofonist/componist Henry Threadgill. Op zijn plaat doet hij een stapje terug ten faveure van pianist Jason Moran, maar de avontuurlijke geest waart stevig rond op deze remake van een tribuut aan avant-jazzpionier Butch Morris. En zo spelen we qua afsluiter niet op safe, helemaal in de geest van JazzNotJazz.

Paul Evers

1. Snarky Puppy – Culcha Vulcha (GroundUP)
2. Jameszoo – Fool (Brainfeeder)
3. Michael Kiwanuka – Love & Hate (Polydor)
4. Vijay Iyer/Wadada Leo Smith – A Cosmi Rhythm With Each Stroke (ECM)
5. The Comet Is Coming – Channel The Spirits (The Leaf Label)
6. Jungle By Night – The Traveler (V2)
7. Phronesis – Parallax(Edition)
8. Gregory Porter – Take Me To The Ally (Blue Note/Universal)
9. Jeff Parker – The New Breed (International Anthem)
10. Henry Threadgill’s Ensemble Double Up – Old Locks And Irregular Verbs (Pi)

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »