Menu Sluiten

Laatbloeier Gregory Porter lanceert zesde album All Rise

Gregory Porter verkocht al miljoenen platen en is toe aan zijn zesde studioalbum, All Rise. Jazzism reisde naar Parijs voor een gesprek met de sympathieke vocalist.

Gregory Porter (1971) mag dan een laatbloeier zijn omdat hij pas ontdekt werd toen hij 39 was, hij heeft zijn ‘achterstand’ meer dan ingehaald. In tien jaar tijd produceerde hij zes studioalbums, twee liveplaten, diverse dancemixen, singles en ontving hij tal van onderscheidingen.

All Rise is zesde studioalbum Gregory Porter
Voor All Rise dook Gregory Porter maar liefst een maand de studio in. In Porters band zien we de vertrouwde gezichten van pianist Chip Crawford, Jahmal Nichols op bas, drummer Emanuel Harrold, Tivon Pennicott op saxofoon en André Jay op orgel. De stukken werden gedeeltelijk opgenomen in Capitol Studio in LA. Ook reisde Porter voor opnamen af naar Parijs. De strijkers van het Londen Symphony Orchestra en een gospelkoor werden vastgelegd in de befaamde Abbey Road Studios. “Ditmaal is het echt een internationaal project geworden, dat gedurende het proces is gerijpt. De instrumentatie is daarop aangepast. Het is qua orkestratie en bezetting niet vergelijkbaar met het Nat King Cole And I-album (2018). Dat was een droomproject dat ik al jaren wilde doen, volledig met orkest. Dit album ademt mijn persoonlijke stijl in diverse facetten.”

“All Rise is meest diverse werk”

Met de titel All Rise verwijst Porter naar collectieve opstand. Tevens roept die naam een gevoel van euforie op bij de zanger: verlichting en boven jezelf uitstijgen. Uiteraard zitten in de teksten vaak diepere lagen en poëtische boodschappen verscholen. Hiermee zet hij de luisteraar op het verkeerde been, want soms bezingt hij zware onderwerpen als kindermisbruik op een luchtige manier.

Gregory Porter ontdekt de poppodia

Muzikaal gezien is het nieuwe album volgens Porter zijn meest diverse werk geworden. Allerlei stijlen komen voorbij, een proces dat heel organisch tot stand kwam. “Ik houd van de mix tussen genres en stijlen, die elkaar duidelijk hoorbaar hebben beïnvloed en verrijkt. Zoals rock soms doordrenkt is van blues en gospel, is pop afgeleid van jazz, van reggae en blues. Als we onze culturen en smaken kunnen mixen zijn we op ons best, nietwaar? Dat verbindt muziek én mensen. Inmiddels realiseert Porter zich dat zijn stem verder rijkt dan slechts de jazzwereld. Eerder was hij al te zien op prestigieuze podia als The Royal Albert Hall. Nu tourt hij ook langs poppodia van formaat.

Je kunt het hele interview met Gregory Porter lezen in de maart/april editie van Jazzism die nu uit is. Neem hier een abonnement. 

Vind je dit een leuk artikel? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang meer van dit soort artikelen rechtstreeks in jouw mailbox.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kop = titel (H1)

Intro = beschrijving
Tussenkoppen = H2

 

 

Deel bericht

Laatste nieuws