Menu Sluiten

Fred Wesley: sideman, bandleider, producer en songwriter

Wie het heeft over The Hardest Working Man In Showbusiness, denkt aan James Brown. Maar wat te denken van Fred Wesley? Hij speelde verschillende muziekgenres, met de meest uiteenlopende artiesten.

Fred Wesley werd geboren in Columbus, Georgia op 4 juli 1943 en groeide op in Mobile, Alabama. Op zijn zeventiende trad hij toe tot de hotste band van dat moment: The Ike & Tina Turner Revue.

Eerste vaste baan bij James Brown

Fred Wesley: “Als tiener leerde ik jazztrompettist Waymon Reed kennen. Toen hij jaren later bij James Brown speelde, introduceerde hij mij daar en zo kwam ik aan mijn eerste vaste baan. Ik was in die tijd veel meer geïnteresseerd in jazz en keek een beetje neer op r&b en populaire muziek, maar greep het aanbod van James Brown met beide handen aan als een manier om Mobile te ontvluchten. Naarmate ik langer met Brown speelde, groeide mijn interesse voor zijn muziek. In 1978 introduceerde Waymon mij nog eens, maar dan bij Count Basie, en zo speelde ik een jaar lang jazz bij The Count Basie Orchestra. Een hoogtepunt in mijn carrière.”

Fred Wesley was veel meer dan sideman

Net als Bootsy Collins speelde Wesley eerst bij James Brown, en daarna bij George Clinton. In 2002 verscheen Wesley’s boek getiteld Hit Me, Fred: Recollections Of A Sideman. Alleen al uit de titel blijkt zijn bescheidenheid, want hij was veel meer dan die sideman. Hij maakte vanaf 1980 vijftien albums onder zijn eigen naam, als bandleider, producer en songwriter, niet zelden voor in Duitsland gevestigde platenlabels.

Wesley is altijd een fervente schnabbelaar geweest. Velen deden een beroep op hem, zowel in Amerika als in Europa, zoals Candy Dulfer, Susanne Alt en de funkgroep Seven Eleven. Het hoeft niet altijd alleen funk of jazz te zijn, want Wesley maakt al jaren deel uit van het klezmer meets jazz-trio Abraham Inc. met kornettist David Krakauer en hiphopproducer, rapper en beat creator Socalled. Ook het trio Generations, waarmee hij in de Amsterdamse Q-Factory optrad, ontstond naar aanleiding van een schnabbel: de Parijse drummer Tony Match en de Italiaanse hammondorganist Leonardi Corradi nodigden hem zes jaar geleden uit om mee te werken aan hun Tribute To Jimmy Smith-tournee. Intussen treedt Fred Wesley ook nog regelmatig op met zijn groep The New JB’s.

(foto: Marcos Hermes)

Deel bericht

Laatste nieuws