Menu Sluiten
Luna van Leeuwen

Vijftig jaar Prinses Christina Concours

Het Prinses Christina Concours, de Nederlandse kweekvijver voor muzikale talenten, bestaat deze maand vijftig jaar. De stichting organiseert sinds 1967 muzikale wedstrijden (concoursen) en andere activiteiten om zo de muzikale ontwikkeling van kinderen en jongeren te stimuleren. Ongeacht of het gaat om kennismaken met muziek, actief (samen) muziek maken of talentontwikkeling. Bekende namen als Remy van Kesteren en Wibi Soerjadi komen uit de stal van dit nationale platform. Ter ere van het jubileum organiseert de stichting diverse bijzondere evenementen.

Ontwapenend

Het Prinses Christina Concours organiseert drie verschillende concoursen: een voor klassiek, een voor jazz en een voor componisten. Het eerste werd in 1967 in een gymzaal gehouden en was georganiseerd door Ruud van der Meer, oprichter van de stichting. “Ik vertelde jonge kinderen altijd dat uit kleine dingen hele grote dingen kunnen voortkomen”, vertelt de oud-directeur. “Het concours is daar het levende bewijs van. Maar nu zie ik dat er tal van muziekscholen en bibliotheken worden gesloten. Daar maak ik me soms wel zorgen over. Aan de andere kant geloof ik dat muziek niet kapot te krijgen is. Ik vind het ongelooflijk ontwapend om een kind muziek te zien maken.”

Muziek die je betovert

Directeur Feyo Sickinghe: “Wij geloven dat muziek je gelukkig maakt en je helpt om een beter mens te worden. Daarom willen we muziek maken voor iedereen toegankelijk maken. Met de Classic Express en onze andere educatieve projecten laten we kinderen op jonge leeftijd al ervaren wat muziek met je doet. Door hen te betoveren met muziek en door hen te laten ervaren hoe mooi muziek is, worden ze vanzelf enthousiast om een instrument te bespelen of concerten te bezoeken. En zo zijn we verzekerd van goede muzikanten én toekomstig concertpubliek.”

Meer informatie over alle jubileumactiviteiten is te vinden op klik hier

Deel bericht

Laatste nieuws