Menu Sluiten

Video: Aphranova brengt ode aan Frida Kahlo

De Drents/Groningse jazzband Aphranova brengt met de song Frida’s Spirit een ode aan de Mexicaanse surrealist Frida Kahlo. De band heeft een demo-video gemaakt, geïnspireerd op Kahlo’s Zelfportret met Aapje. Met deze inzending doet de band mee aan Art Rocks.

Art Rocks is een landelijke muziekcompetitie die muzikanten in alle genres uitnodigt een soundtrack te maken geïnspireerd op een kunstwerk uit de collecties van Nederlandse topmusea. Art Rocks daagt muzikanten uit een nummer te maken, geïnspireerd op een kunstwerk of historisch object. De muzikanten maken met hun nummer kans op een geldprijs, optredens in Paradiso en Nederlandse topmusea en bijzondere masterclasses.

Art Rocks, hoe klinkt een kunstwerk?

Duistere kant

Aphranova-zangeres/saxofonist Angelique van Os: ,,Frida Kahlo staat voor ons symbool voor de vrouw in al haar kracht en in al haar gedaanten. Van welke afkomst of met welke huidskleur dan ook. Ze was haar tijd in diverse opzichten vooruit en bleef ondanks alle fysieke en mentale beperkingen zichzelf. Ondanks haar miserabele leven en duistere kant, wist ze prachtig werk te maken dat mensen nog altijd weet te raken. Dit schilderij is een van haar vele sterke zelfportretten waarbij ze haar eigenwaarde en traditie op de voorgrond stelt. Muzikaal gezien hebben we inspiratie geput uit Mexicaanse traditionele ritmen en percussie.’’

Jazzy pop

De Drents/Groningse band Aphranova brengt een mix van jazzpop met een funky fusion randje. Hoorbaar zijn invloeden van acidjazz en ambient. Aphranova is in 2015 opgericht. Vaste kernleden zijn Angelique van Os (vocals/sax), Tony Hoyting (toetsen) en Arthur Buitelaar (contrabas). De band brengt een mix van jazzy pop met een funky fusion randje en ademt soms Noorse folk-sferen, maar toont ook uptempo drum’n bass grooves.

Frisheid

Muziekblad Heaven was onder de indruk van The Crossing, het eerste album van de band. “Met The Crossing debuteert de Nederlandse jazzpopformatie Aphranova buitengewoon verdienstelijk. Aphranova klinkt niet als een popbandje met een jazzy sausje. Aan de onmiskenbare jazzbasis is een poppy frisheid toegevoegd. Het verleent paradoxaal genoeg een gewicht dat veel andere bands in het jazzpopsegment ontberen”, aldus Eric van Domburg Scipio.

Karl Seglem

Op The Crossing vormen elementen als identiteit, relativering en verbinding een rode draad. Frontvrouw Angelique van Os heeft zich tijdens diverse trips als reisjournalist laten inspireren door de kracht van de natuur, door de leegte, uitgestrekte landschappen en de rust. Medewerking aan de plaat is verleend door  het Red Limo String Quartet (Kyteman, Eddie Vedder, Wende Snijders). Ook is de Noorse tenorsaxofonist en geithornist Karl Seglem op twee songs te horen.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »