Menu Sluiten

Verloren gewaande opnamen Toots Thielemans ontdekt

In het Nederlands Jazz Archief zijn 59 unieke opnamen gevonden van Jean ‘Toots’ Thielemans, de wereldster op mondharmonica. Deze opnamen zijn nu in een 3 cd-set uitgebracht. 

Toots Thielemans was ongekend populair in Nederland. Hij soleerde onder anderen op de filmmuziek voor de bioscoophit Turks Fruit uit 1973. Bij de studiosessie voor die film maakte Thielemans kennis met de inmiddels bijna vergeten Nederlandse pianist Rob Franken (1941-1983) van wiens spel hij zeer onder de indruk was. Hij zei er zelf over: ‘Van hem heb ik het meeste opgestoken. Zijn spel is het belangrijkste onderdeel geworden van wat ze de typische Toots-stijl noemen.’

Tapes teruggevonden
Toots Thielemans en Rob Franken namen tussen 1973 en 1983 vele nummers op voor het project Functionele Muziek (Fumu). Die opnamen waren bedoeld als achtergrondmuziek in openbare ruimtes maar het blijken in werkelijkheid volwaardige jazzsessies. De tapes raakten jaren geleden al zoek, maar zijn nu teruggevonden in het Nederlands Jazz Archief (NJA).

Toots-jaar
Op 29 april aanstaande zou Toots Thielemans (1922-2016) honderd jaar oud geworden zijn. 2022 is daarom uitgeroepen tot Toost-jaar en ter gelegenheid daarvan geeft het NJA de niet eerder uitgegeven opnamen uit op een 3 cd-set. NJA werkt hiervoor samen  met de Private Stichting Toots Thielemans, die zijn nalatenschap beheert. Op deze historische set is een interessante spelontwikkeling te horen van één van de belangrijkste jazzmuzikanten ter wereld, die sterk beïnvloed werd door de vergeten Nederlandse pionier op de Fender Rhodes elektrische piano.

Jazzism-actie
Speciaal voor lezers van Jazzism biedt het NJA de 3 cd-set van Toots Thielemans en Rob Franken voor €25 in plaats van de oorspronkelijke prijs van €29 aan. Klink voor de actie op deze link. Meer informatie over Toots Thielemans en Rob Franken vind je hier.

 

 

Deel bericht

Laatste nieuws