Menu Sluiten

Veel hoogtepunten tijdens uitreiking Edisons

Vrijdag 6 juli vond in Lantaren/Venster in Rotterdam de uitreiking van de Edisons 2018 plaats. Zangeres Fay Claassen won niet alleen in de categorie Jazz Vocaal maar ook de Publieksprijs, beiden met haar album Luck Child.

Verslag: Rik van Boeckel

Fotografie: Richard Sinte Maartensdijk/rsfotografie.com

Verschillende winnaars traden ook op. Carel Kraayenhof, winnaar van de Edison World Oeuvreprijs opende de avond met zijn ensemble en de Braziliaanse zangeres/pianiste Eliane Elias, winnares van de Jazz Oeuvreprijs sloot met een lang optreden de avond af. In de foyer vond vervolgens voor het eerst de Edison Jazz/World jamsessie plaats.

Carel Kraayenhof opende met het prachtige Clavel Rojo, geschreven voor tango grootmeester Osvaldo Pugliese, waarna hij vervolgde met Cry Enough, een verengelsing van zijn eigen naam, een hommage van zijn pianist Pablo Dobal aan Kraayenhof die na 30 jaar en 19 cd’s om financiële redenen stopt met zijn ensemble. Tijdens het interview dat De Jong na het optreden met Kraayenhof kwam ter sprake hoe jammer dat is. Bandoneonist Leo Vervelde met wie Kraayenhof Sexteto Canyengue oprichtte reikte de prijs uit.

In de categorie Jazz/World Nationaal was Yuri Honing de winnaar met het album Goldbrun. Hij speelde een nieuw nummer Narcissus dat gekenmerkt wordt door een filmische sfeer. Het is onder andere op Spotify te vinden. Daarna mocht Fay Claassen de Edison in de categorie Jazz/World Vocaal Nationaal in ontvangst nemen. Ze zong heel mooi Paul McCartney’s Blackbird van dat album en werd daarbij vakkundig begeleid door Karel Boehlee (piano), Peter Tiehuis (gitaar) en Theo de Jong(bas).

Herman Schoonderwalt

Een bijzondere categorie is Het Document waarbij het vooral gaat om opnames uit het verleden. “We hebben er een halve eeuw op moeten wachten maar nu is dit beroemde pionierswerk uiteindelijk weer glansrijk toegankelijk,” zo staat er in het juryrapport geschreven over The Winner van klarinettist wijlen Herman Schoonderwalt. Het Nederlands Jazz Archief vond de originele Philips master terug en zette deze voor het eerst op cd in de oorspronkelijke stereomix. Frank Jochemse van het Jazz Archief nam de prijs in ontvangst en basklarinettist Joris Roelofs speelde op intrigerende wijze I love you Porgy uit Gershwin’s Porty & Bess terwijl beelden van een dirigerende en klarinet spelende Schoonderwalt geprojecteerd werden op een scherm achter het podium.

Voor de pauze werd de Edison in de categorie World uitgereikt aan Benjamin Herman en New Cool Collective voor het album dat de band samen met de Senegalese saxofonist Thierno Koite (Orchestre Baobab) maakte. De door NCC gespeelde afrobolero Thierno zorgde voor een zwoele sfeer in de zaal.

Na de pauze warmde eerst Spoken Word artiest Y.M.P het publiek op met een ode aan Rotterdam, ‘een stad van woorden met daden’. Daarna reikte Wilfried de Jong de Edison Jazz Oeuvreprijs uit aan de Braziliaanse zangeres/pianiste en songwriter Eliane Elias. Met haar echtgenoot bassist Marc Johnson en de Braziliaans/Uruguayaanse drummer Tiago Michelin gaf ze ‘n bij vlagen sprankelend en Braziliaans swingend optreden van bijna ‘n uur. Die swing kwam vooral van Tiago Michelin die zelfs alleen spelend een samba orkest kan neerzetten. Elias zong onder andere nummers als Ladeira de Preguica van Gilberto Gil en Aquarela do Brasil van Ary Barroso. Elias weet Braziliaanse stijlen als bossa nova en samba perfect te mixen met jazz en dat doet ze vooral door haar pianospel.

Even onderbrak ze haar optreden omdat ze zich stoorde aan het gefilm met smartphones door mensen uit het publiek om daarna verder te gaan met pittige Braziliaanse jazz. Erg sterk was haar interpretatie van de frevo, een stijl uit het noordoosten van Brazilië die-zo legde ze het publiek uit- de grondslag is van het carnavalsritme. Aan het eind van haar optreden bracht ze een experimentele jazzversie van Desafinado waarin ze balanceerde tussen bossa en jazz. Het publiek wist haar nog over te halen voor een toegift, een dynamische en jazzy samba.

Winnaars Edison Jazz/World

Oeuvreprijs Jazz- Eliane Elias

Oeuvreprijs World- Carel Kraayenhof

Jazz Vocaal Nationaal en Publieksprijs- Fay Claassen- Luck Child

Jazz Internationaal- Christian McBride Big Band- Bringin’ IT

Jazz Vocaal Internationaal – Cécile McLorin Salvant- Dreams and Daggers

World- New Cool Collective ft. Thierno Koite Amsterdam – Dakar

Soul – Thundercat- Drunk

Het document- Herman Schoonderwalt- The Winner

Jazz Nationaal- Yuri Honing- Goldbrun 

Deel bericht

Laatste nieuws