Menu Sluiten

Opgewekt Music Meeting op tweede dag overschaduwt door slecht weer

Op eerste pinksterdag overschaduwt noodweer in de middag Music Meeting. De dag in Nijmegen begint met zeer diverse muziek en ieder optreden gekenmerkt zich door een andere sfeer. Bijzonder zijn de concerten van het Nationaal Indonesisch Orkest en de Curaçaose zangeres Izaline Calister. Na het optreden van Sarãb moet het festivalterrein ontruimd worden vanwege noodweer, maar wordt later hervat.

Tekst: Rik van Boeckel en Angelique van Os | Foto’s: Ewald Geerdink

Vojtech & Irena Havlovi

Aan het begin van de middag klinken vanuit de Mystic tent dissonante, uitgesponnen klanken die door merg en been gaan. Het minimalistische spel, aangevuld door spreekzang van de Tsjechische Vojtech & Irena Havlovi zorgt door het hypnotiserende en repetitieve strijken op cello en viola da gamba voor een unheimisch onderbuikgevoel. Een wat surrealistische en intense opening van de middag. Helemaal wanneer het strijken dynamisch toeneemt en doordat de stukken zonder pauze – als in een trance – aan elkaar geregen zijn. Misschien is het onbewust een voorbode voor het noodweer wat later vandaag zal toeslaan. (AvO)

Nationaal Indonesisch Orkest

Het Nationaal Indonesisch Orkest valt vooral op door de doordringende klanken die een nog onbekende muzikale wereld laten horen. Het is een klein 8 koppig orkest met musici van de Indonesische eilanden Sumatra, Java, Bali en Lombok. Zij spelen op het Nikko podium met name eeuwenoude traditionele instrumenten. Zoals de kolingtang, een melodieus percussie instrument uit Sulawesi, de krachtige taganing drums uit Sumatra en mooi klinkende traditionele fluiten. Elektrische gitaar en basgitaar vernieuwen deze traditionele Indonesische muziek. De mooie hoogtonige zang van sopraan Satya Cipta uit Bali maakt deze muziek met titels als Blues for you zeer bijzonder. Rustige en dansbare composities worden met elkaar afgewisseld. Tijdens dit concert begint het al te regenen maar nog niet hard. Omdat deze muziek fascinerend is blijft het publiek met paraplu’s vooral staan. (RvB)

Meika

Meika

In de Ziro tent brengt de Nederlandse band Meika een frisse mix van pop en jazz. Het begint met een drumsolo van Davy Henket en popachtige zang van componiste Emmie te Pas. Haar zang en het jazzy trompetspel van Joel Botma vloeien soms mooi samen. Emmie laat eveneens horen dat ze is geïnspireerd door vocale jazz. De titeltrack van het album Shimmer en de songs Out of Reach en Lovers on the Run klinken erg goed. Bassist Teun Creemers die zaterdag met zijn band Naamu speelde laat een goede solo horen en dat geldt ook voor toetsenist Sjoerd van Eijck. Emmie heeft het al over het komende noodweer maar om dat te bestrijden heeft ze het over zonnendans. Lovers on the Run is daarna een sterke dansbare afsluiting van dit optreden. (RvB)

Izaline Calister

Izaline Calister

Kort nadat Izaline Calister en haar band het Nikko podium betreden, valt de regen met bakken uit de hemel en volgt harde donder en bliksem. Het weer gaat zo tekeer, dat het publiek vlucht naar de tenten en Calister haar optreden moet afbreken. Tegen half zes is het droog, en hervat ze haar concert.

Tula Leeft!

Met het programma Tula Leeft! brengt Calister in het Papiaments en Nederlands een ode aan de nationale held Tula Rigaud, die leider was van de grootste opstand tegen slavernij op Curaçao, eind 18e eeuw. Calister, die we kennen als ambassadrice van haar geboorteland Curaçao, vertolkt niet alleen verhalen en teksten van vroeger, ze vertaalt ze ook naar het hier en nu. Hierbij verbindt ze thema’s als innerlijke kracht en tijdloze raciale onderwerpen en stelt ze kritische vragen, zoals waarom zijn er geen ‘zwarte engeltjes’ in het Christendom.  Naast de charismatische performance van Calister zijn er mooie features voor trombonist Ilja Reijngoud en gitarist Ed Verhoeff. En de exotische vibes en gedragen teksten brengen weer een beetje warmte op het natte terrein. (AvO)

Sarãb

Sarab met zangeres Chimene Zarkan

De weergoden zijn Music Meeting deze middag niet goed gezind, want het begint opnieuw te regenen. Het drukt helaas z’n stempel op het vrolijke festival, maar daardoor wordt het wel gezellig druk in de tenten. Zo gaan energie – alsook het volume- flink omhoog in de Ziro tent bij de Franse band Sarãb, met zangeres Climène Zarkan als pittige frontdame. Het septet combineert Arabische muziek met een stevige portie elektro en rockinvloeden. De ene keer klinkt de groep melancholisch om vervolgens even gemakkelijk over te schakelen naar pulserende rock grooves en gierende gitaarrifs. Wanneer de band gas geeft klinkt het geheel wel wollig en het trombonespel van Robinson Khoury en de zang van Zarkan verdwijnen in de ruigere stukken. Khoury speelt gelukkig ook een gedragen solo intro, waarin zijn warme geluid en Arabische kwarttonen indruk maken. Ook zangeres Zarkan imponeert met haar emotionele en heldere zang, zeker tijdens het tweestemmige intermezzo met Khoury.

Spannende wendingen

Robinson Khoury op trombone

Het vlammende Sarãb heeft een origineel geluid en de dynamiek en aanstekelijke interactie van de bandleden zorgt voor blije gezichten onder het publiek. Er wordt geklapt, gesprongen. De overgangen vliegen wel alle kanten op, waardoor de stukken door de abruptheid fragmentarisch worden. Het wekt echter ook spannende wendingen op. Zo switcht de groep halverwege de set verrassend van een semi-ballad naar een bombastisch elektronisch spel met een feature voor toetsenist Thibault Gomez. Ondanks het onnodig harde volume gaat het dak eraf met Sarãb. (AvO) 

Zwaar weer op komt

Kort nadat het concert is afgelopen moet de organisatie het terrein ontruimen vanwege meer zwaar weer op komst. Het is triest dat het programma stil komt te liggen, maar de directie van Music Meeting neemt de juiste beslissing. Na tien minuten breekt het noodweer uit. De harde kern van het publiek schuilt bij de campusgebouwen en buiten Park Brakkenstein. Zo komt er voor ons schrijversteam helaas een vervroegd einde aan het festival dat zo opgewekt begon. Music Meeting is na 21.00 uur hervat en gratis toegankelijk gesteld voor publiek, waar nog vier acts te zien waren. De slotdag vindt indoor plaats op maandag 20 mei in de Linderberg Cultuurhuis.

Het programma werd na 20.30 uur hervat met nog 5 acts. Music Meeting besloot dit laatste deel gratis toegankelijk te maken voor publiek:

 

De slotdag vindt indoor plaats op maandag 20 mei in het Lindenberg Cultuurhuis.

 

Deel bericht

Laatste nieuws