Menu Sluiten

Ra Kalam Bob Moses in New Cats On The Block

Op drie avonden in afgelopen seizoen mocht pianist/componist Mike Roelofs op Podium JIN in Nijmegen verschillende musici bij elkaar brengen binnen de serie New Cats on the block. Dan kan het dus gebeuren dat op de vaste jazzavond in Nijmegen RaKalam Bob Moses achter zijn slaginstrumenten kruipt. Een verrassing waarop je graag getrakteerd wordt!

Door Emil Roes

Ra Kalam Bob Moses is natuurlijk bekend van zijn werk met onder meer Roland Kirk, Larry Coryell, Gary Burton, Pat Metheny en Jaco Pastorius. De 74 jarige Bob Moses was in de afgelopen jaren regelmatig in Europa te horen. Hij toerde onder meer rond met trompettist Ryan Carniaux waarmee hij het album Opportunity for Unity maakte.

New Cats on the block is bedoeld om jonge musici een kans te geven met ervaren collega’s op te treden. Op 12 juni werd het trio Moses, Carniaux en Roelofs om die reden aangevuld met de talentvolle bassist Luca Müller. ’s Middags werden in workshop vorm composities van Moses en Roelofs voorbereid. Drie doorgewinterde musici met groot improvisatievermogen; voor Luca een aardige vuurproef die hij meesterlijk doorstond.

Een avond met Mike Roelofs is een reis over nieuwe muzikale wegen, een verkenning van onbekende landschappen. Het leverde twee uur lang betrekkelijk ingetogen jazz op. Thematische improvisaties over mooie melodielijnen heen. RaKalam Bob Moses is een intuïtieve percussionist, je ziet hem geduldig en in alle rust zijn inbreng kiezen. Bob Moses wisselt van snare drum naar gong naar djembé en terug, voortdurend variërend in het gebruik van stokken en drums om zo zijn eigen touch en kleur aan de uitvoering te geven.

Ryan Carniaux is op zijn mooist wanneer hij de bugel aan zijn mond zet. De lange tonen zweven door de ruimte, waarbij de klanken van de piano van Mike Roelofs zich eronder als een meanderende rivier voortbewegen.

Breek-de-week-concert noemt Podium JIN de uitvoeringen op de woensdagavond. Afgelopen seizoen kende veel ‘breaks’ van hoog niveau. Dit was er weer een die lang in het geheugen zal blijven hangen.

Deel bericht

Laatste nieuws