Menu Sluiten

Nordic Jazz Festival met een adembenemende bezetting

* advertorial *

Op vrijdag 22 en zaterdag 23 september strijkt de top van de Scandinavische jazzscene neer in Wageningen voor het Nordic Jazz Festival.

Bugge Wesseltoft

Festival-artiest is de Noorse pianist Bugge Wesseltoft. Hij geeft een soloconcert op de eerste dag van het festival en speelt op de tweede dag met de band Rymden. Wesseltofts betekenis voor de Noorse jazz is immens. Hij richtte onder anderen het label Jazzland Recordings op. Tot op de dag van vandaag is het een kraamkamer van albums waarop Noorse folk, pop en jazz van een dansbare beat worden voorzien.

Rasmus Sørensen

De jonge talentvolle pianist Rasmus Sørensen is enkele jaren geleden neergestreken in New York en is inmiddels een bekend gezicht in de jazzscene van The Big Apple. Traits (2022) is de titel van de eerste release van zijn trio dat verder bestaat uit Francesco Ciniglio (drums) en Jon Henriksson (contrabas).

Tord Gustavsen & Trygve Seim

Tord Gustavsen (piano, electrics) en Trygve Seim (saxofoon), twee coryfeeën uit de Noorse jazzscene, improviseren op de Bachkoralen. Gustavsen over zijn Inner Chorales: “Het is niet onze ambitie om virtuositeit tentoon te spreiden, maar wel om ruimte tussen de noten te laten, om met veel pianissimo’s te werken. Het is alsof we de koralen tot onderdeel van ons innerlijk maken om ze te laten uitgroeien tot meditatieve mantra’s.”

Lars Jansson Trio

Het trio van de Zweed Lars Jansson behoort tot de bekendste jazzcombo’s van Scandinavië. Jansson ontving in 2022 de Jazzprijs van de Koninklijke Zweedse Academie voor Muziek. Het trio bestaat verder uit Thomas Fonnesbaek (bas), Paul Svanberg (drums).

Ellen Andrea Wang

De Noorse bassiste en zangeres Ellen Andrea Wang is één van de meest invloedrijke vrouwelijke jazzmusici van dit moment. Zij werkte samen met Sting, Manu Katché en Marilyn Mazur. Nu komt ze naar Wageningen met Rob Luft (gitaar) en Jon Fält (drums). Ze spelen werk van het album Closeness.

Gulli Gudmundsson

De IJslander Gulli Gudmundsson (contrabas), al jaren in Nederland musicerend met o.a. Yuri Honing Acoustic Quartet en Gatecrash, treedt op met Jeroen van Vliet (piano) en het jonge talent Koen Smits (trompet). De improvisaties van dit trio nemen je mee op een reis langs soundscapes en verrassende afslagen.

RYMDEN

Het was een wens van de Noorse pianist Bugge Wesseltoft om in een pianotrio te spelen. Hij nodigde twee gerenommeerde jazzmusici uit: Magnus Öström (drums) en Dan Berglund (contrabas). De muziek van het nieuwe trio RYMDEN is gebaseerd op drie elementen: melancholische & atmosferische songwriting, dramatisch geladen ritmes en virtuoos gespeelde jazz van het hoogste niveau.

Svaneborg Kardyb

En dan de “rising stars”: Svaneborg Kardyb. Het jonge Deense duo Nikolaj Svaneborg (Wurlitzer, Juno, piano) en Jonas Kardyb (drums, percussion) speelde o.a. vorig jaar op het Montreux Jazz Festival en dit jaar op EuroSonic NoorderSlag. Hun laatste album “Over Tage” (Gondwana Records) is een genot om naar te luisteren. Een aanrader voor liefhebbers van Esbjörn Svensson, Matthew Halsall en Nils Frahm.

Meer info en tickets vind je hier

Ellen Andrea Wang, Foto: Solveig Seij

Deel bericht

Laatste nieuws