Menu Sluiten

Muziek om ideeën te openbaren

Maya is het debuutalbum van het Govreen/Sever Quartet. Voor het viertal begon deze reis op het Conservatorium van Amsterdam.

Tekst: Robin Arends | Foto: Eric Smits

Zo’n drie jaar geleden ontmoetten de Sloveense vibrafonist Aleksander Sever en de Israëlische bassist Omer Govreen elkaar in Amsterdam. Ze deden beiden auditie voor het conservatorium en hadden meteen een klik. Onlangs brachten ze een album uit, samen met slagwerker Wouter Kühne en pianist Floris Kappeyne. Maya is een coherent klassiek pianotrio-album in de beste traditie met toevoeging van xylofoon. Muziek waarin culturele achtergrond geen rol speelt, maar waarin met name de klassieke basis van de vier de verbindende factor vormt.

Dezelfde mindset

Govreen: “Alex en ik spelen regelmatig in Amsterdam en ik was op zoek naar een nieuwe groep. Tijdens een trio-optreden in Jazzcafé Alto speelde ik met Wouter en Floris. We probeerden enkele nieuwe nummers en wisten gelijk dat deze muziek geschikt was voor een opname.” “De muzikanten in ons kwartet hebben allen dezelfde mindset als het op muziek aankomt”, zegt Sever. “We hebben weinig nodig om elkaar te begrijpen. Muziek is de manier om onze ideeën te openbaren over de wereld en de samenleving waarin we willen leven. Een wereld vol liefde, muziek en vriendelijkheid.”

Ruimtelijke composities

En zo ontstond Maya. Een album met acht ruimtelijke, licht melancholische composities van Govreen en Sever. De albumtitel is geworteld in verschillende culturen en religies. Voor Govreen heeft deze naam bovendien een persoonlijke betekenis. Zijn pasgeboren nichtje heet zo. “Maya is het verhaal van het leven, vanuit het perspectief van een baby.”

 

 

Deel bericht

Laatste nieuws