Menu Sluiten

Marcin Wasilewski Trio maakt album met saxofonist Joe Lovano

Onder de vleugels van trompettist Tomasz Stanko ontwikkelden de muzikanten van het Marcin Wasilewski Trio zich sinds hun tienerjaren tot een van de meest fascinerende Europese jazztrio’s. Ze verrassen met Arctic Riff, het album waarop ze samenwerken met saxofonist Joe Lovano.

Pianist Wasilewski, bassist Slawomir Kurkiewicz en drummer Michal Miskiewicz brachten tot nu toe vier albums onder hun eigen naam uit, plus een liveregistratie van het legendarische optreden op Middelheim in 2016. Een grote verrassing deed zich vlak voor de zomer voor met het uitbrengen van Arctic Riff, een album waarop het trio de succesvolle samenwerking met de Amerikaanse saxgrootheid Joe Lovano aangaat.

“Joe Lovano beschouwde ons als ideale muzikanten”
Wasilewski: “Hij bleek ons gehoord te hebben tijdens een festival, in de bandopstelling met Tomasz Stanko en hij was overtuigd dat wij de ideale groep muzikanten zouden zijn om dat te doen. In de daaropvolgende jaren, waarin wij als trio onze eigen weg naast Tomasz gingen, waren we zo druk dat alle tijd gevuld werd met het opnemen van nieuwe albums, live spelen en andere projecten zodat we even niet bezig waren met samenwerkingen. Zelfs ons vierde album Spark Of Life met de Zweedse saxofonist Joakim Milder was geen echt samenwerkingsalbum. De composities hadden we vooraf geschreven en enkele stukken speelden we alleen als trio.”

Charles Lloyd werd door Blue Note weggekaapt

De eerste samenwerking kwam eigenlijk tot stand met Charles Lloyd die net als het trio op het ECM-label zit. “We voelden met hem de connectie die we ook met Tomasz hadden. De keren dat we samen speelden, waren een groot genot, maar toen er plannen kwamen om samen een album te maken, werd hij net daarvoor door Blue Note weggekaapt. Toen Joe Lovano even later juist de tegengestelde route nam, van Blue Note naar ECM, zagen we kansen om met hem iets op te zetten. Manfred Eicher – de grote man achter ECM die bij vrijwel elke opname betrokken is – was het gelijk met ons eens. Het contact met Joe werd gelegd en er werden data geprikt om in de ECM-studio in Zuid-Frankrijk op te gaan nemen.”

Wasilewski is erg blij met de opnamen. “Joe voelde de inspiratie van ons en wij van hem en dat creëerde Arctic Riff, een titel die in me opkwam toen ik de muziek terug hoorde en groteske landschappen aan me voorbij zag trekken.”

Lees hier de recensie van Arctic Riff door Mathijs van den Berg

Je kunt het hele interview met Marcin lezen in de november/december-editie van Jazzism die nu uit is. Neem hier een abonnement. Vind je dit een leuk artikel? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang meer van dit soort artikelen rechtstreeks in jouw mailbox.

(foto: Sam Harfouche/ECM Records)

 

Deel bericht

Laatste nieuws