Menu Sluiten

Luister naar de beste hard bop van Blue Note

Blue Note is waarschijnlijk het bekendste jazzlabel ter wereld. Artiesten die hun platen bij Blue Note uitbrachten zijn onder meer Art Blakey, John Coltrane, Miles Davis, Herbie Hancocken Horace Silver.

Blue Note is opgericht in New York in 1939, door twee Duitse immigranten. De eerste artiesten die een plaat voor het label opnamen waren Thelonious Monk en Bud Powell. De eerste hit scoorde Blue Note met Summertime van Sidney Bechet.

Een van de stijlen waar Blue Note baanbrekend mee was, was de hard bop, een opwindend amalgaam van bebop, blues en gospel, zoals bijvoorbeeld gespeeld door Art Blakey en zijn Jazz Messengers en door Horace Silver, met een nadruk op piano en saxen.

In Nederland scoorde Blue Note met de compilatiereeks Blue Note Trip, een verzameling remixen van oude jazzsuccessen door DJ Maestro.

In 2012 werd producer Don Was (Rolling Stones, Elton John, Zucchero, Kris Kristofferson) het roer over bij Blue Note. Als nieuwe baas zorgde hij er voor dat het op oude successen terende platenlabel nieuw leven werd ingeblazen en weer als hip werd beschouwd.

In de Spotify playlist hier onder kun je luisteren naar het beste dat Blue Note qua hard bop te bieden heeft.

Deel bericht

Laatste nieuws