Menu Sluiten

Kwaliteit en vermaak op Marimba Weekend Amsterdam

Repen metaal, houten latten, kalebassen en dierenvellen. Oermateriaal en menselijk talent. Zie hier het aantrekkelijke recept van het driedaagse Marimba Festival, dat zaterdagavond drie diverse acts presenteerde in het hoofdstedelijke Bimhuis.

De gelegenheidsformatie van de talentvolle Frans/New Yorkse vibrafonist Simon Moullier warmt de toeschouwers op met onversneden progressieve jazz. Zijn duizelingwekkende lijnen worden ontspannen en verhalend van commentaar voorzien door altsaxofonist Ben van Gelder. Het wordt meteen duidelijk waarom Moullier zo zorgzaam onder de hoede is genomen door legende Quincy Jones. Origineel arrangeren is namelijk duidelijk één van zijn sterkste punten en benadrukt het evenwichtige geheel van splinternieuw eigen werk, ballads en Wayne Shorter. Bovendien zijn Moulliers lyrische intro’s op zichzelf al afgeronde pareltjes.

The Percussion Pool

Met de overvloed van partituren op het met marimba, vibrafoon en percussie gevulde podium is The Percussion Pool onder leiding van festival-organisator Tatiana Koleva duidelijk minder spontaan. Maar de passie van het steeds behendig van instrument wisselende zestal is aanstekelijk, ook in de verder weinig originele, inleidende groove-nummers. Viktor Benev zet de toon met Arabes, een warmbloedig en dynamisch stuk. De lange uitvoering van een deel van West Side Story is ronduit briljant. Een soort marimba-suite die alle kanten op stuitert. Als Frank Zappa nog zou leven zou het niemand hebben verbaasd dat op een dag de telefoon ging rinkelen in huize Koleva…

Virtuoze Frases

Seydia Kanazoé uit Burkina Faso is een podiumbeest. De vrolijke wereldmuziek van zijn Kanazoé Orkestra, voorzien van leadzang door Gaëlle Blanchard, gaat erin als koek. Al mogen de ritmes en tempo’s dan wat eenvormig zijn, terloops tovert de gespierde en kleurrijke Kanazoé virtuoze frases uit zijn op en neer deinende balafoon. Dat is waarschijnlijk de reden dat de inmiddels in de zaal neergestreken Moullier kreunend van genot in zijn stoeltje draait. Het Marimba Festival slaagt er uitstekend in kwaliteit te koppelen aan vermaak.

Deel bericht

Laatste nieuws