Menu Sluiten

Kika Sprangers en Sebastiaan van Bavel uitgeroepen tot Young VIPs 2018

Jaarlijks kiezen de programmators van de Nederlandse jazzpodia de meest veelbelovende talenten uit, die zelf hun eigen muziek schrijven. Dit jaar zijn saxofoniste Kika Sprangers en pianist Sebastiaan van Bavel de Young VIPs van 2018. In het voorjaar van 2018 zullen zij met hun ensembles langs de clubs en festivals van Nederland touren.

Saxofoniste Kika Sprangers (1994) rondde vorig jaar met een ‘9 met onderscheiding’ haar Bachelor of Music aan het Utrechtse conservatorium af, waar ze studeerde bij Marc Scholten en Toon Roos. Intussen laat ze er geen gras over groeien: in een volle Cloud Nine/ TivoliVredenburg presenteerde Kika haar ‘Large Ensemble’, een uitbreiding van haar kwintet met drie vocalisten en een blazerssectie. Inspiratie haalt ze uit diverse stijlen en ze noemt artiesten als Seamus Blake, Joshua Redman, Brad Mehldau en Maria Schneider als enkele voorbeelden.

Sebastiaan van Bavel
Pianist Sebastiaan van Bavel (1992) is duidelijk een muzikant én componist met visie. Zijn opvallende talent – in zowel jazz als klassiek – levert hem op jonge leeftijd al een flink aantal onderscheidingen op en zijn liefde voor beide genres is overduidelijk terug te horen in zijn muziek. Voor het debuut met zijn trio mag hij in 2014 direct een Edison ontvangen.

Als vervolg is er nu Cosmic Dance, een album gebaseerd op teksten van de Indiase poëet Sri Aurobindo. De verbindende werking tussen poëzie en muziek, waarbij structuren uit de Westerse klassieke muziek en melodische en ritmische concepten uit de Indiase klassieke muziek samenkomen, is diepgaand en opwindend. De jazz blijft het vertrekpunt, wat een enorme vrijheid oplevert voor de muzikanten. Een nieuwe ster onder de Nederlandse jazzmusici!

Twintigjarig jubileum Young VIPs
De ‘Young VIPs tour’ is een initiatief van de Vereniging van Jazz- en Improvisatiemuziek Podia (VIP), een samenwerkingsverband van 25 Nederlandse jazzpodia. In 2017 bestaat de ‘Young VIPs tour’ 20 jaar. Al sinds 1997 mogen jonge jazztalenten op tour door Nederland om ervaring op te doen en zichzelf in de kijker te spelen. De reeks Young VIPS van de afgelopen jaren is indrukwekkend. Eerdere Young VIPs waren o.a. Martin Fondse, Izaline Calister, Harmen Fraanje, Joris Posthumus, Reinier Baas, Kapok, Vincent Houdijk, Rogier Telderman en in 2017 Xavi Torres en Genzo Okabe. Sinds 2013 organiseert de stichting JazzVip de tournee, de programmering is in handen van de VIP.

Kijk op www.youngvips.nl voor meer informatie.

Deel bericht

Laatste nieuws