Menu Sluiten

Keith Jarrett treedt niet meer op

Keith Jarrett heeft aangekondigd dat hij waarschijnlijk niet meer op gaat treden. 

In het voorjaar van 2018 heeft hij tweemaal een beroerte gehad. Daardoor is hij gedeeltelijk verlamd geraakt.

Dat vertelde de pianist (75) aan de New York Times.

,,Mijn linkerkant is deels verlamd. Ik wandel met een stok, maar er was ruim een jaar voor nodig om zover te komen.’’ Jarrett vertelde ook bijna twee jaar in een verpleeginrichting te hebben doorgebracht.

De musicus is zich er van bewust dat muziek maken zeer waarschijnlijk niet meer tot de mogelijkheden behoort. ,,Misschien is het mogelijk dat ik met mijn linkerhand een kopje vast houd. Daar moet ik me op richten,’’ aldus het jazzicoon in de NYT.

Daarmee is mogelijkerwijs een einde gekomen aan een indrukwekkende carrière van een van de beste jazzmusici die de wereld kent. Die begon in 1964, toen hij als tiener verhuisde naar New York, om daar in de band van Art Blakey te gaan spelen. In de jaren ’70 speelde hij met Miles Davis, Jack DeJohnette en anderen.

Van zijn in 1975 uitgekomen The Köln Concert, waarmee hij een compleet nieuw publiek tot de jazz bekeerde, zijn wereldwijd bijna vier miljoen exemplaren verkocht.

Legendarisch werd in het begin van de jaren ’80 van de vorige eeuw het Standards Trio, waarin Jarrett samenwerkte met Gary Peacock op bas en Jack DeJohnette op drums. Standards Vol. 1 werd in 1983 uitgebracht, Vol.2 twee jaar later. De eerste sessies, in de Power Station Studios in New York, leverde voldoende materiaal op voor een extra album, Cahnges genaamd, dat in het najaar van 1984 uitkwam. Hoewel de ontvangst in de kritieken in eerste instantie nogal lauw was (Rolling Stone omschreef de eerste plaat als ‘merely competent’), behoorde de serie al spoedig tot de jazz must haves, en bleek Stanrds Trio te voorzien in ”een ongekend frisse vernieuwende esthetiek in het spelen van jazzstandards,” aldus Jazznu in 2018.

 

Deel bericht

Laatste nieuws