Menu Sluiten

Joep Pelt, in het voetspoor van Alan Lomax

Op zijn eerste soloalbum in ruim vijf jaar, brengt gitaarglobetrotter Joep Pelt een eerbetoon aan de muzikale ontdekkingsreizigers John en Alan Lomax.

Gewapend met enkel zijn gitaar, mondharmonica en stem, geeft Joep een persoonlijke draai aan door hen voor het eerst opgenomen liedjes als Black Betty, Sloop John B en Do Re Mi. Het resultaat is een persoonlijk album zonder opsmuk, waarmee Joep je meeneemt naar de oorsprong van de Westerse popmuziek.

 Joep: “Hoewel alle liedjes op dit album zijn geschreven en opgenomen lang voor mijn geboorte, is “The Lomax Sessions” een heel persoonlijk album. De meeste liedjes speel ik al meer dan twintig jaar, sommige heb ik op mijn eigen manier doorleeft.”

John Lomax en zijn zoon Alan hadden maakten tussen 1934 en 1978 in opdracht van de culturele instelling ‘Library of Congress’ duizenden veldopnames van traditionele muziekstijlen in de VS, voordat deze voorgoed werden verdrongen door moderne uitvindingen als radio, grammofoon en jukebox.John en Alan Lomax werden de ontdekkers van grootheden als Muddy Waters, Leadbelly en Woody Guthrie en onttrokken talloze liedjes aan de vergetelheid. Muzikale genieën van de jaren ’60, zoals Bob Dylan, The Rolling Stones en Brian Wilson, brachten de obscure Lomax-veldopnames vervolgens naar het grote publiek en zorgden daarmee voor een blijvende invloed op de ontwikkeling van de popmuziek.

Joep: “Nadat ik als tiener gefascineerd raakte door de Lomax-veldopnames ben ik afgereisd naar het Zuiden van de VS om deze liedjes goed te leren spelen. Verbaasd als ze vaak waren dat een twee meter lange tiener van ‘overseas’ deze oude muziek wilde leren, waren de hartverwarmende aanmoedigingen van artiesten als RL Burnside, T-Model Ford, Bud Spires en Alex Chilton bepalend voor mijn toekomst als beroepsmuzikant.”

 Hoewel zijn muzikale leven hem inmiddels ver voorbij de Mississippi-delta, via het Caribisch gebied naar het muzikale hart van Afrika heeft gebracht, blijven de Lomax-veldopnamen een constante bron van inspiratie voor Joep. Naast de twaalf liedjes bevat het album “The Lomax Sessions” een boekje vol achtergrondinformatie en persoonlijke gedachtes, rijk geïllustreerd met prachtige portretten van Joep’s muzikale helden, geschilderd door Simone Ann.

De verschijning van The Lomax Sessions gaat gepaard met de theatertournee “Lomax & The ’60 Folk Revolution (Het Land Waar De Blues Begon)”. In zijn muzikale onemanshow herontdekt Joep de folkrevival van de jaren ’60 aan de hand van de Lomax-veldopnames. Door middel van persoonlijke verhalen en natuurlijk de liedjes van het album, neemt Joep het publiek mee naar het land waar de folkrevolutie begon.

Meer info en tourdata zijn te vinden op joeppelt.com

 

Deel bericht

Laatste nieuws

Verslag: Music Meeting Festival

Tijdens het zonovergoten pinksterweekend bracht Music Meeting Festival een divers en sterk programma in Nijmegen. Veel energieke optredens van artiesten die verschillende genres aantrekkelijk samenbrengen.

Lees verder »