Menu Sluiten

João Gilberto, vader van de bossa nova, overleden

In Rio de Janeiro is zaterdag João Gilberto overleden. De Braziliaanse componist en musicus werd beschouwd als de grondlegger van de bossa nova, een ingenieuze mix van samba en jazz.

João Gilberto werd in ons land, en eigenlijk wereldwijd, vooral bekend vanwege zijn grote hit The Girl From Ipanema.

Gilberto werd in 10931 geboren in Bahia, een stad in het noord-westen van Brazilië. Op zijn veertiende kreeg hij zijn eerste gitaar, nog geen jaar later vormde hij zijn eerste band, met schoolvrienden.

Hij luisterde in die tijd naar de subtiele ritmes van Braziliaanse popsongs, maar ook naar de muziek van Duke Ellington en Tommy Dorsey.

Die band bleef overigens niet lang bestaan, omdat Gilberto vaak niet kwam opdagen voor repetities en shows, liever spendeerde hij zijn dagen met het roken van grote hoeveelheden wiet.

Het duurde bijna tien jaar, en na een verhuizing naar andere streken, dat Gilberto er toe kwam zijn muzikale kwaliteiten opnieuw aan te spreken, en zijn muziek op te nemen. Het debuut Chega de Saudade was het resultaat, de gelijknamige single werd een hit.

In 1962, toen hij al in de VS woonde en werkte met Stan Getz, scoorde Gilberto zijn signature hit, The Girl From Ipanema, waarop zijn zus Astrud de vocalen op zich nam.

In de jaren ’80 van de vorige eeuw keerde hij terug naar Brazilië, waar hij werkte met de grote namen van de muziek, zoals Caetano Veloso en Gilberto Gil.

João Gilberto leidde een teruggetrokken bestaan, en een doodsoorzaak is niet bekend gemaakt. Hij is 88 jaar oud geworden.

Deel bericht

Laatste nieuws