Menu Sluiten

Jimmy Heath overleden

Jimmy Heath, saxofonist, componist en bandleider die speelde met onder meer Miles Davis en John Coltrane, is overleden. Hij werd 93 jaar.

Jimmy Heath overleed afgelopen zondag in zijn huis in Loganville, Georgia, in de nabijheid van zijn familie. Zijn vrouw Mona, met wie hij zestig jaar getrouwd was, en zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen waren bij hem, net als zijn broer, de drummer Tootie Heath.

Zijn muzikale loopbaan omspande zeven decennia, waarin hij de bebop populariseerde en bij de tijd hield.

Heath, die zijn grootste bekendheid verwierf als saxofonist, is ook zijn hele leven blijven componeren.

Hij achtte het van belang een compleet musicus te zijn. ”We moeten niet alleen op het podium staan en improviseren”, vond hij. ”We moeten ook componeren. We moeten iets nalaten.”

Dat lukte. Heath heeft vele honderden composities geschreven, die door zijn eigen bands, en die van anderen werden gespeeld.

James Edward Heath is geboren in Philadelphia op 25 oktober 1926. Zijn zus speelde piano, zijn oudere broer speelde viool en bas.
In de laten jaren ’40 speelde hij in de band van Dizzy Gillespie, later schreef hij nummers voor Chet Baker en Art Blakey. Hij werd wel ‘Little Bird’ genoemd, vanwege zijn postuur, en zijn manier van spelen, die overeenkomsten had met die van Charlie Parker.

Op latere leeftijd formeerde hij met zijn broers The Heath Brothers band, hij name onder meer platen op voor Columbia en Verve.

(Op de foto: Miles Davis, Kenny Drew, Art Blakey en helemaal rechts Jimmy Heath.)

Deel bericht

Laatste nieuws