Menu Sluiten
Monty Alexander

Jazz In Duketown: sterk en gevarieerd programma

Jazz In Duketown, het grootste gratis jazzfestival van Nederland, had een bijzonder sterk en gevarieerd programma. Op vijf podia verdeeld over de stad was het genieten van grote namen en smaakmakers. Voor de echte liefhebbers waren artiesten als Monty Alexander (foto), Aron Parks, Marcus Miller en Richard Bona in Den Bosch te beluisteren.   

Fotografie Marcel Boshuizen, Arno Lucas

(klik op de foto voor een vergroting)

Tijdens de opbouwdagen van Jazz in Duketown had ‘s-Hertogenbosch twee keer te kampen met veel regen tijdens felle onweersbuien. Op de openingsdag waaide de donder en bliksem gelukkig vroegtijdig door. Hoofdact en publiekstrekker Marcus Miller kon daarom om klokslag negen uur aan zijn optreden op de Markt beginnen. Het concert begon wat lauw en alleen saxofonist Alex Han leek er zin in te hebben. Tijdens het nummer dat opgedragen is aan Millers pas overleden schoonmoeder, speelde de toetsenist een sfeervolle solo en werd de band wakker. Het publiek reageerde vervolgens enthousiast op de bekende tonen van Motown-nummers en dat was het zetje dat Miller nodig had om vol door te gaan.

Saxofonist Marius Neset kwam met een topbezetting naar Brabant. De band bestaat naast Phronesis-leden drummer Anton Eger en pianist Ivo Neame uit Petter Eldh op bas en vibrafonist en marimba-speler Jim Hart. De heren zijn bijzonder goed op elkaar ingespeeld. Maar de verrassing was zeker het geluid van de vibrafoon en de marimba, die het geheel een extra, wat zachtere touch geeft. Vibrafoons zijn terug van weg geweest, let maar op!

Richard Bona was zoals altijd zijn eigen beminnelijke zelf. De combinatie van Afrikaanse ritmes, jazz en een Cubaanse trompet is heel aanstekelijk. Na een aantal uptempo nummers was het tijd voor rustiger werk. Maar op dit gratis festival wordt het volume van pratende mensen naar mate de avond vordert, hoger. Bona wist dit met een luide Ssst! in te dammen en speelde vervolgens een prachtig eerbetoon aan Jaco Pastorius.

Een van de hoogtepunten was zeker ook het initiatief van percussionist Jeroen de Rijk. Hij haalde basgitarist Jimmy Haslip en toetsenist Scott Kinsey – Tribal Tech – naar Nederland. Samen met hen en drummer Yoram Vroom brachten ze een eerbetoon aan Jaco Pastorius en de muziek van Weather Report. En hoe! Kinsey, een Joe Zawinul leerling, legde een fusion soundscape neer waarover hij met stem en elektronische samples werkt. Daarbij is er ruim baan voor invulling van de andere bandleden. De linkshandige bassist Jimmy Haslip blijft verbazen, hij grooved virtuoos. Ondanks zijn zichtbare concentratie lijkt het geen moeite te kosten. Datzelfde kun je zeggen over het krachtige spel van de zeer getalenteerde Yoram Vroom. Fusionjazz in optima forma.

Na dit weekend in Den Bosch is duidelijk: Jaco Pastorius is niet vergeten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel bericht

Laatste nieuws