Menu Sluiten

Italiaanse pianist Lorenzo Vitolo wint Leiden Jazz Award 2019 (+video)

De Italiaanse pianist Lorenzo Vitolo heeft met zijn trio de jaarlijkse finale van de Leiden Jazz Award 2019 gewonnen.

Door Rik van Boeckel

Uit twee voorronden mochten vier kandidaten door naar de finale in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Dat waren naast Lorenzo Vitolo de Bulgaarse drummer Martin Hafizi (met trio), de Spaans/Catalaanse zangeres/trompettiste Alba Careta Arnaus (met kwintet) en de Belgische pianist Alexandre Lesage (met trio).

Allen studeren aan Nederlandse conservatoria. Het gaat bij de Leiden Jazz Award om de solisten, hoewel bij de jurering ook op samenspel wordt gelet. De jury bestaat uit musici, journalisten, programmeurs en een vertegenwoordiger van Challenge Records bij wie de winnaar een cd kan uitbrengen. Daarnaast is er een studentenjury.

Hafizi beet het spits af met originele doch fragmentarische composities waarin van weinig dynamiek sprake was. Wel liet Hafizi horen dat hij als drummer veel techniek in huis heeft. Aan ideeën-armoede geen gebrek bij dit trio maar soms was het te veel van het goede.

Alba Careta Arnaus bracht muziek van een heel andere orde. Zij laat zich inspireren door Catalaanse volksmuziek en mixt die met invloeden uit de jazz. Zij begon en eindigde met een in het Catalaans gezongen lied. Met haar goed op elkaar afgestemde kwintet creëerde zij met sterke composities een muzikaal mediterraan landschap dat meer pakte dan de vorige act. Sommige stukken hadden een licht dramatisch karakter. Wel had ze meer mogen uitpakken op de trompet!

Na de pauze lieten Lorenzo Vitolo en zijn trio (foto) het tot dan toe beste optreden horen. Vitolo maakte indruk met zijn veelzijdige en virtuoze pianospel maar ook de Koreaanse contrabassist Ju Min Park en de Griekse drummer Georgios Potamanios bewezen sterke instrumentalisten te zijn. Er werden eigen composities van Vitolo gespeeld en een sterke versie van de standard ‘Blue in Green.’ Het geheel stond als een ‘jazzhuis’ en vooral Vitolo’s ‘Nostalgia’ was zeer overtuigend!

Tot de slot de Belgische pianist Alexandre Lesage. Hij is onder andere geïnspireerd door Chick Corea en Keith Jarrett en dat was in zijn spel goed terug te horen. Het begin was wat aarzelend en rommelig maar gaandeweg werd het steeds beter en pittiger. Lesage is net als Vitolo een zeer creatieve pianist. De composities waren sterk maar het geheel klonk toch te bedacht. Voor de studentenjury was Lesage de winnaar, hij kreeg van hen een aparte prijs.

Video: Leidse Glibber/Emilie van Aelst

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »