Menu Sluiten

Interview Thundercat: Het is nooit niet makkelijk

Thundercat vond op zijn nieuwe album It Is What It Is een goede balans tussen de ingrediënten van zijn muziek. Het album is een filosofie waarmee hij extreme gebeurtenissen in zijn leven kan onderbrengen in composities.

I’m Thundercat and I am going to talk about some of my favorite basslines. In deze video geeft Thundercat uitleg over baslijnen in een aantal composities.

Thundercats muziek zit vol met geintjes en popculturele referenties. Zijn humoristische videoclips lijken soms wel het gevolg van een weddenschap tussen vrienden. Ook op It Is What It Is, opvolger van het succesvolle Drunk uit 2017, zijn die ingrediënten volop aanwezig. Kijk bijvoorbeeld naar de clip van Dragonball Durag, waar Thundercat in homevideostijl een vrouw het hof probeert te maken: Baby girl, how do I look in my durag? Would you tie the drapes? De populairste reactie onder de video: Deze video verdient een Oscar, een Grammy, een middelbareschooldiploma en een straatverbod.

Balanceren
Maar wanneer hij over zijn album vertelt, hoor je niets van die gekkigheid terug. Dan gaat het over het proberen te balanceren tussen de donkere en lichte kanten van het bestaan. Meer dan wat dan ook gaat dit album over het leven, met al zijn ups en downs, vertelt Thundercat. We maken allemaal extreme ervaringen mee en het leven kan raar en moeilijk voelen. Ik vond dat het mijn taak was om dit album te maken, om mensen te laten weten dat ze daarin niet alleen zijn.

Acceptatie
Op het nieuwe album wordt zijn vriend, rapper Mac Miller betreurd. Over eerdere releases hing de schaduw van de in 2012 overleden pianist Austin Peralta, met wie Thundercat ook bevriend was. Het leidde ertoe dat Thundercat bekend kwam te staan om zijn vermogen om thema’s als verlies, verwerking, acceptatie en humor naadloos te combineren in zijn muziek. Is het lastig om balans te blijven behouden wanneer de klappen elkaar opvolgen? Het is nooit niet makkelijk, maar ik accepteer dat het soms onderdeel is van het proces.

Boezemvriend
De belangrijkste samenwerking is er een die je misschien niet direct heel concreet op een nummer terug hoort. Maar die door heel het album heen waart: die met boezemvriend Flying Lotus. Zijn officiële rol is ‘producer’, maar zelfs Thundercat vindt het lastig om te ontwarren waar zijn bijdrage eindigt en die van Flying Lotus begint. Onze muzikale relatie is allesomvattend. We vuren continu ideeën op elkaar af, zijn steeds samen muziek aan het creëren. Die relatie is na ruim tien jaar uitgemond in een ultiem muzikaal huwelijk.

Je kunt het hele interview met Thundercat lezen in de mei/juni editie van Jazzism die nu uit is. Neem hier een abonnement. Vind je dit een leuk artikel? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang meer van dit soort artikelen rechtstreeks in jouw mailbox.

 

Deel bericht

Laatste nieuws