Menu Sluiten

inJazz 2023: een internationale viering van Nederlandse jazz

InJazz 2023 leert dat de Nederlandse jazzscene geen grenzen kent. De conferentie trok ruim 300 professionals uit meer dan 25 landen. Naast kennisuitwisseling was de presentatie van de Nederlandse jazzlijst. BumaStemra bracht een handzame FAQ om artiesten te helpen betaalde optredens te krijgen.

De opening van InJazz was op woensdagmiddag in Amsterdam. Componist des Vaderlands Martin Fondse en fluitist/componist Ronald Snijders belichtten het hoofdthema van het evenement, inclusief korte improvisaties.

Yorán Vroom and Friends / Foto: Eric van Nieuwland

Tweedaagse conferentie

De tweedaagse conferentie werd op donderdag en vrijdag in respectievelijk Batavierhuis en LantarenVenster (Rotterdam) gehouden. De donderdag kende vooral een internationaal karakter. Zaken als ‘groen touren’, het slechten van grenzen tussen festival(genres) en internationale ambities vormden de gespreksonderwerpen. De vrijdag had met een panelgesprek over de situatie van jazz op de Nederlandse radio, muzikaal erfgoed en fair practice & fair pay een meer nationaal karakter.

Case study / Foto: Karen van Gilst

Nederlandse jazzlijst

Gedurende beide dagen was er de mogelijkheid om 1-op-1 af te spreken met internationale programmeurs en vertegenwoordigers van fondsen en rechtenorganisaties. Tijdens de conferentie werd de Nederlandse jazzlijst gepresenteerd. Dit was het resultaat van een onderzoek, in opdracht van Buma Cultuur, om het Nederlandse jazzlandschap in kaart te brengen. BumaStemra lanceerde, mede op initiatief van saxofonist, dj en muziekbusinessexpert Susanne Alt, een handzame FAQ. Dit kan artiesten op weg helpen  betaald te worden voor hun optredens. Ook was er muziek tijdens de conferentie: Önder, het ‘bass ensemble’ van Jort Terwijn, Trio Ragnarök en CHI Trio.

Netwerken tijdens InJazz 2023 / Foto: Karen van Gilst

Festival met 24 artiesten

Naast het conferentiegedeelte kende inJazz dit jaar maar liefst drie muzikale avonden. Op woensdag begon het showcaseprogramma in het Bimhuis. Daar waren optredens van NOHMI, Raquel Kurpershoek, Loek van den Berg Quintet en Sanem Kalfa Miraculous Layers. De donderdagavond vond plaats in drie zalen in LantarenVenster en de twee overburen, het clubgedeelte van restaurant Mood en de studio van de fotovakschool. Met 16 optredens in 5 zalen op nog geen 100 vierkante meter kende de donderdagavond van inJazz een waar festivalgevoel. Het publiekkon genieten van optredens van Alba Careta Group (ES), Alto for Two, AVA Trio, Brintex Collective, Felix Schlarmann’s Tree House, JF Trio (ES), Matthias van den Brande Trio, Martin Leiton Quartet (ES), Meral Polat Trio, Organix, Peter Willems Trio, Wake The Dead, Yoràn Vroom’s Group of Friends, Tobias Preisig (CH), The Milk Factory (BE) en The Zebra Street Band.

Sanem Kalfa / Foto: Eric van Nieuwland

North Sea Round Town

Als alle jaren vormde de donderdagavond van inJazz tevens de aftrap van fringe festival North Sea Round Town. De muzikale afsluiting van inJazz werd gedaan door Martin Fondse met zijn nieuwste project Faces of Water 2: Forces of Water. En tot slot trad, als onderdeel van The Records on Tour / Powered by VNJJ & Keep an Eye Foundation, Ambergris op

 

Deel bericht

Laatste nieuws