Menu Sluiten

In Memoriam David Sanborn (1945 – 2024)

Op 12 mei 2024 overleed David Sanborn, een van de meest invloedrijke saxofonisten van de moderne jazz en pop. Hij werd 78 jaar. In het rouwbericht staat dat de oorzaak complicaties van prostaatkanker waren, waar hij al sinds 2018 mee te maken had.

Sanborn had een lange carrière als muzikant en leider van eigen groepen. Hij was een iconische solist op pop- en rockalbums met hits zoals David Bowie’s Young Americans, Stevie Wonders Tuesday Heartbreak en James Taylors How Sweet It Is. Zijn soulvolle geluid werd beïnvloed door helden als Hank Crawford en David Fathead Newman. Sanborn was ook radiopresentator, co-host van het revolutionaire muziekprogramma Night Music in de jaren 80 en presentator van de podcast As We Speak with David Sanborn. Ook maakte hij de Sanborn Sessions. Daarin hij speelde en praatte met andere artiesten die hij bewonderde, waaronder Bob James, Cyrille Aimee, Terrace Martin, Sting, Christian McBride, Marcus Miller en wijlen Joey DeFrancesco, met wie Sanborn meerdere jaren optrad en opnam.

Luister hier naar het gesprek van David Sanborn met Maria Schneider (tekst gaat verder na de video)

Jeugd in Missouri

Sanborn werd geboren op 30 juli 1945 in Tampa, Florida en groeide op in Kirkwood, Missouri. Hij begon met saxofoonspelen om zijn ademhaling en longcapaciteit te verbeteren na het krijgen van kinderpolio. Jazz en R&B beïnvloedde zijn muziek door het luisteren naar Ray Charles, Horace Silver en Lee Morgan. Ook de lokale St. Louis bluesmuzikanten waren belangrijk voor zijn vorming. Al  op 14-jarige leeftijd speelde Sanborn meer met bekende muzikanten zoals Albert King en Little Milton. Hij studeerde muziek aan de University of Iowa met JR Monterose. Daarna speelde hij saxofoon in The Paul Butterfield Blues Band, waarmee hij ook optrad tijdens het Woodstock festival in 1969.

Brecker Brothers

In de jaren ’60 leerde hij trompettist Randy Brecker kennen op een zomerkamp, waarna een levenslange vriendschap volgde. Samen met Randy’s broer Michael op tenorsax, Ronnie Cuber op baritonsax en Barry Rogers op trombone vormden ze de kenmerkende blazerssectie die optrad met artiesten zoals Steely Dan. Babylon Sisters is daarvan een bekende release. Ze kregen uiteindelijk een platencontract als de Brecker Brothers. In 1975 bracht Sanborn zijn eerste soloalbum uit, Taking Off, een jazzfunkklassieker.

Studio muzikant

David Sanborn had veel succes als studiomuzikant en nam meer dan 25 albums op, waarvoor hij 6 Grammy’s won. Hoewel hij free jazz had gestudeerd, stond hij bekend om zijn bijdrage aan het genre smooth jazz, hoewel hij deze benaming niet juist vond. Hij was lid van het Gil Evans Orchestra en speelde jarenlang in de huisband van Saturday Night Live, waar hij samenwerkte met bassist Marcus Miller.

Presentator

Van 1988 tot 1989 was hij co-host van Night Music, waar hij speelde met muzikanten zoals Sonny Rollins, Miles Davis en Eric Clapton. Recent presenteerde hij de webserie Sanborn Sessions en de podcast As We Speak with David Sanborn. David Sanborn laat een indrukwekkend oeuvre na, zowel als sessiemuzikant als met zijn solo-opnamen, en werkte samen met grote namen uit de jazz sinds de jaren ’70.

Deel bericht

Laatste nieuws