Menu Sluiten

In Memoriam Burton Greene (Chicago, 14 juni 1937 – Amsterdam, 27 juni 2021)

Hoewel de Amerikaanse pianist Burton Greene het grootste deel van zijn leven, meer dan vijftig jaar, in Amsterdam woonde, werd hij hier nooit echt als Nederlander beschouwd. Dat kan te maken hebben met het feit dat hij alleen Nederlands sprak als het echt moest.

Door Ken Vos

Maar misschien ook omdat hij Amsterdam vooral als uitvalsbasis voor zijn muzikale activiteiten elders op de wereld beschouwde. Hoewel hij vanaf 1970 regelmatig in Nederland optrad in wat toen het free jazzcircuit heette, is zijn invloed op de lokale muziekscene hier niet bijzonder groot geweest.

Jazz Composers Guild

Burton Greene & Guillaume Gargaud – Magic Intensity (Chant Records 2019

Afkomstig uit Chicago en korte tijd daar actief, hoorde hij van 1962 tot 1969 tot de free jazzscene in New York City. Hij was een van de leden van de Jazz Composers Guild, opgericht door Bill Dixon en Cecil Taylor. Deze muzikantenorganisatie moest naar voorbeeld van de vroegere Europese gildes de belangen van de avantgardistische jazzmusici behartigen, maar viel al binnen twee jaar uiteen doordat enkele individuele leden al snel voor hun eigen kansen kozen.

Een verhelderend recent interview met Greene over onder meer zijn vroege jaren is te lezen op de website van All About Jazz.

Klezmokum

Burton Greene beschouwde muziek als een integraal deel van de kosmos, vandaar zijn opvatting dat alles met elkaar verbonden is. Zijn Sanskrit-naam Narada, naar de muzikale boodschapper van de goden, was daar een weerspiegeling van. Zo experimenteerde hij graag met andere muziekgenres en elektronica. Vanaf de jaren 90 was hij zeer actief met zijn formaties Klezmokum, Klez-Thetics en Klez-Edge die Joodse muziektradities in nieuwe verbanden plaatsten. Wat albums betreft, was hij de laatste twintig jaar op zijn productiefst.

Burton Greene overleed op 27 juni op 84-jarige leeftijd, thuis in Amsterdam.

Deel bericht

Laatste nieuws

Nieuwe Jazzism uit

In de nieuwe Jazzism onder meer trompettist Ambrose Akinmusire, zangeres Lizz Wright en fenomeen John Zorn. Het nieuwste nummer van Jazzism ligt vanaf 9 februari

Lees verder »